Foto: Felicia Gauffin Jatta

Portarna till en ny era öppnas

08:55 13 Sep 2017

Under sommaren har den smått legendariska lokalen på Erik Dahlbergsgatan, där Jazzhuset tidigare huserade, varit under renovering. Nu på fredag öppnar de äntligen portarna till en ny era, i form av Hoki moki och Bonito.

När Assia Dahir öppnar de dörrar som så många nyblivna 18- åringar suktat efter att komma in igenom visar sig en ny värld. Där det en gång fanns en garderob, full av killar och tjejer med luggar välklippta luggar, är det nu rosa väggar. Där vi dansat till Broder Daniel in på småtimmarna börjar en restaurang att ta fart. Efter en stund kommer Sebastian Kapocs in med andan i halsen. De båda nattklubbscheferna visar lokalen. För att komma från allt oljud, det är trots allt mitt under renoveringen, sätter vi oss i på en bänk i Kungsparken. 

Om det är någon dag som är kopplad till fest och fylla i lokalerna på Erik Dahlbergsgatan så är det torsdag. Var det ett självklart val att ni har öppet torsdag till lördag? 
– Om jag fick välja hade jag gärna sett att vi haft öppet söndag till söndag. Men torsdagarna har varit så extremt starka på Jazzhuset. Dessutom är det strategiskt bra att köra en vardag. Vi är en rätt liten klubb men siktar på att ha stora artister på besök. Under helgerna är det större konkurrens kring artister än det är på veckodagarna, då känns det rätt självklart att en artist väljer att åka ett kvarter bort där det kan vara 1000 person i publiken istället för 200, säger Sebastian Kapocs. 

Redan nu ligger ett antal bokningar ute, hur tror ni publiken tar emot dem?
– Det finns ett engelskt uttryck som lyder: ear on the ground – det tycker jag passar bra. När man är bokare för en klubb vill man ha örat mot folket. Vi ska kolla vad folk vill ha och sedan ska vi kunna leverera det så bra vi bara kan, säger Assia Dahir. 

"Det handlar om att bygga en kultur där folk trivs."

Ljudet och ljuset är rätt påkostat, varför anser ni det vara en viktig aspekt i det hela?
– Det har hänt saker med klubbandet, speciellt då folk reser mycket. Ljudet och ljuset har blivit mer av än grej jämfört med tidigare. Förr var det mer att gästen var där för bandet, nu har bandet blivit en dj, så det adderar väldigt mycket till upplevelsen, säger Sebastian 

Vad för upplevelse vill ni ge era gäster? 
– Fest med mer än ett sinne. På de bästa uteställena jag har varit på har det alltid känts som att jag tillför något till atmosfären. Mitt största mål är att folk ska komma och känna sig välkomna, säger Assia. 
– Det handlar om att bygga en kultur där folk trivs. Det är helt meningslöst att hänga upp massa bra ljud i taket om det inte är kul, fortsätter Sebastian. 

Sebastian, du är rätt välkänd som arrangör och bokare i Göteborg men inte Assia, hur kommer det sig att du blev en del av gänget? 
 – Ja Sebastian, hur kom jag egentligen med? 
– I grund och botten handlar det bara om att omge sig med bra folk, och det finns nog ingen hela i Göteborg som har en leende-aura som Assia. 

Hur känns det för dig Assia?
– Just nu är det bara nervositet men det är bra nervositet. Jag känner att det ska bli skoj att bidra med något till Göteborg. Jag tänker på människor som jag som vill ha roligt – kan jag tillföra det till staden har jag gjort mitt jobb!  

Alla är vi lite skrockfulla, tror ni lokalen bär med sig tur eller otur?
–  Tur måste det vara. Det gick ju trots allt svinbra för Jazzhuset, de hade ändå öppet i 40 år. Jag är så dålig på matte, när blir det egentligen? 2057 då stänger vi, säger Sebastian. 

– Mitt mål är att komma till Hoki moki i rollator och säga “det här det bästa”, lägger Assia till.

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden 2017–08.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!