POP 2020 - Sophie Winbergs trendspaningar och förhoppningar för nästa musikår

00:03 30 Dec 2019

Sophie Winberg har gnuggat sin kristallkula, vänt tarotkort och spått handflator hos musikåret 2020. På med dina schackrutiga Vans och fram med saxofonen.

  1. EMO; The second coming

Det är bara att spänna fast (nit)bältet, för vi är på väg mot EMOns återkomst. Billie Eilish EMO-POP styr redan din lillasysters liv och EMO-RAP har gått från en SoundCloud sub genre till att bli Amerikansk hiphops kanske mest tongivande rörelse just nu. Det är dags för nästa generation ångestfyllda ungdomar att få sätta agendan, och de har to be fair ganska mycket att vara ångestfyllda över. Snart är de nog så arga att vi har emo-varianter av alla musikstilar. 

Själv står jag skeptisk. Bilderna från högstadiet gör sig påminda - de randiga benvärmarna, snedluggen och den svarta eyelinern. Men jag förstår charmen för de tonåringar som växer upp idag, och inte lever med den posttraumatiska stressen. Många i min generation har en hemlig Green Day-låt eller Avril Lavigne-platta etsad i hjärnan som fortfarande agerar någon slags tröst. Det ska jag inte missunna de nya små liven. 

  1. Blåsinstrument 

Att 2019 blev blåsinstrumentens stora comeback skulle jag kalla en högoddsare, men all the cool kids were doin’ it. 2020 ersätter vi country-influenserna med orkester-sound. Gissningsvis satte Beyoncés Coachella-framträdande tonen, för blåsinstrument fanns representerade på flera av årets största släpp. Från Taylor Swifts senaste, till HAIMs Summer Girl och Kenny Gs gästspel på Kanye Wests Use This Gospel. Jag tippar ingen blåsbrist 2020 heller, nu när resten av branschen bör ha hunnit ikapp.

  1. 2020 blir ett stort år för hiphopen… kanske

Det har blivit tradition snarare än undantag för rappare att vara… mindre nogräknade med sina albumsläpp. De har kanske aldrig varit så metodiska i sitt arbetssätt, men på sistone har det varit OS i oförutsägbarhet på Hip Hop-scenen. Både Frank Ocean och Childish Gambino är ryktade att släppa nytt 2020, och efter år av förseningar sitter vi kanske plötsligt här med en platta i knät. 

Efter att tour-datum börjat dyka upp för Kendrick Lamar dock, inklusive Lollapalooza Stockholm i sommar, kommer hans nya släpp nästan garanterat i vår. Det betyder att om vi håller tummarna, offrar till gudarna och inte går på någon A-brunn så kommer tre av våra allra största och mest intressanta spelare att förgylla 2020. 

  1. Och… kanske ett lika stort år för våra kvinnliga popgiganter

Beyoncé verkar upptagen med en oscars-kampanj och en re-launch av klädmärket Ivy Park, men sedan verkar hon ju också ha fler timmar på en dag än vi andra, så hoppet kanske inte är helt dött ändå. På andra håll ser det ljusare ut. 

Rihannas reggae-platta bör (äntligen) anlända, och SZA-fans behöver förhoppningsvis inte vänta så mycket längre de heller, trots att båda albumen förväntades släppas redan 2019. I början av året släpper också Grimes sin nytt till artpop-fansen och Kesha gör sin stora comeback. HAIM har lovat oss ett nytt släpp till sommaren, och vi håller tummarna för att Lordes något försenade album hinner dyka upp. Går allt som det ska är det ett riktigt starkt år vi har framför oss. 

  1. Politik och aktivism

Nu när både Brexit och det amerikanska omvalet hägrar kommer det bli liv i luckan. Politiska manifestationer på Grammygalan? Londons grime-scenen startar ett uppror? Elizabeth Warren dansar stelt bredvid Katy Perry? Någon svensk artist tror att det ska hjälpa att säga Fuck Trump i Allsång på Skansen? Det återstår att se vilken form det tar, men tyst kommer det inte att bli. 

Det mer intressanta är hur politiskt det personliga blivit, och vi påminns om att musik i slutändan är ett ytterst personligt uttryck. Artister som La Roux, Years and Years och Sam Smith fortsätter dela ickebinära historier som aldrig förut gets plats. Artister som Harry Styles, Tyler, The Creator, Troye Sivan, Orville Peck och Frank Ocean fortsätter tackla maskulinitet. Artister som Lizzo fortsätter vägra kompromissa. Och konsten blir desto bättre av det.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!