Plan B får ny liveklubb och festival

11:49 3 May 2019

Malmöbandet Echo Ladies ska göra musikgenren Shoegaze mer lättåtkomlig för publiken i stan. I vår startar de sin egen liveklubb och i sommar sin egen festival.

På flera håll och kanter i Europa har Shoegaze-scenen med sina distade gitarrer, långvariga riff och översköljande ljudvallar fått ett uppsving. I Malmö går det däremot lite trögare för musikgenren vars lokala fanbärare går under bandnamnet Echo Ladies, som slagit igenom större i utlandet än på hemmaplan. Men nu tar bandmedlemmarna saken i egna händer och startar tillsammans med rockklubben Plan B en egen klubb, Echoes, med fokus på just Shoegaze.
– Vi har pratat om det rätt länge. Vi tycker att Malmö har en väldigt bra musikscen men att dagens Shoegaze inte riktigt fått blomma ut. När Mattis i bandet, som varit med och hjälpt Plan B med PR, pratade med Carlo som driver Plan B tyckte han att det lät som en spännande idé, säger Matilda Bogren, sångare i Echo Ladies.

Klubben befinner sig just nu i uppstarten och har bokat in två klubbkvällar och en festival i genrens anda i lokalerna på Norra Grängesbergsgatan.
– Vi har de två första kvällarna i maj nu och sen kör vi festivalen som kommer bli lite större och med fler akter. Vi börjar där och ser hur det tas emot, säger Matilda.

Målet är att göra shoegaze-musiken och dess besläktade sound mer lättillgängligt för Malmöpubliken, vilket ska göra att fler får upp ögonen för den. Liknande projekt har fungerat väl i England, Frankrike och USA och viss inspiration har hämtats från Echo Ladies brittiska skivbolag som även driver en Shoegaze-klubb i London.
– Vårt skivbolag i England, Sonic Cathedral kör en klubb på The Social i London där de bokar band de själva gillar. Det är en inspiration och där går det sjukt bra. Men det är också ett helt annat intresse i London även om vi är övertygade om att Malmö har potential. Vi vill inte förändra scenen, utan snarare gör den tillgänglig för publiken som finns här, säger Matilda Bogren.

Akterna som ska spela på Echoes kommer att hämtas både från Sverige och resten av världen. På premiärkvällen kommer de hajpade amerikanska akterna Xeno & Oaklander och Void Vision på besök och dagen efter är det danska Lust For Youths tur. Klubbkvällarna har redan ett hundratal intresserade på Facebook.
– Det kommer finnas utrymme för att boka mindre shoegaze och blanda helt enkelt och vi får se vad Malmöscenen har att erbjuda. Än så länge vimlar det inte av band i genren, men vi får se till att hitta dem, säger Matilda och skrattar.

Den 7 juni, hoppas trion bakom Echo Ladies att festivalen sträcker sig över en dag och att den blir så väl mottagen att den kan återkomma till Malmö och Plan B. 
– Vi har spikat några akter men det kommer att tillkomma mycket. Det lättaste är att följa oss på Facebook för att hänga med bland nyheterna.

Vad händer härnäst för Echo Ladies?


– Vi har en del spelningar på gång i sommar och vi är så pepp på att dela med oss när vi kan berätta mer. En del spelningar som kommer komma upp, både i Sverige och utomlands och det blir främst hemma och i England. Förutom det kommer vi att spela på ett gäng festivaler också.


 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!