Pelle Lydmar om Fejan: ”Gör man det här gör man det bara med hjärtat”

15:08 17 Jun 2019

Sedan skärgårdskrogen på Fejan efter en olycka 2015 brann ner har verksamheten på ön ekat tom. Nu återuppstår den under ledning av Pelle Lydmar tillsammans med kollegorna Madde Olofsson, Elias Eliasson och Kalle Landqvist.

Det är en varm sista dag i maj och solen står högt på himmelen när vi anländer i den lilla motorbåten till Fejan i Stockholms yttersta skärgård.


– Kolla in nya terassen, utbrister Pelle och pekar upp mot huset.– Det händer mycket grejer på väldigt kort tid nu, fortsätter han.

Renoveringsarbetet är fortfarande i full gång med bara några veckor kvar till öppning. Samtidigt är det lugnt och stilla på den lilla ön. De har hållit på att rusta upp den gamla restaurangverksamheten i flera månader. Nu är de inne på sista spurten.Men allting började en sen kväll förra året.

– Jag satt hemma och tittade på tv när jag fick ett meddelande från en kompis om att Skärgårdsstiftelsen söker ny arrendator till Fejan. Jag ansökte direkt och tidigt morgonen efter ringde de och frågade om jag ville ta över, berättar Pelle.

Sedan 1990-talet har det bedrivits skärgårdskrog och vandrarhem på ön men sedan restaurangdelen 2015 brann ner har det stått tomt i nästan tre år. När de återigen öppnar upp verksamheten under ledning av Pelle Lydmar tillsammans med Elias Eliasson, Madde Olofsson och Kalle Landqvist kommer det finnas restaurang, vandrarhem, två hus för uthyrning, ett konferensrum samt en bastu precis intill havskanten.

Och mottot är "enkelt och generöst". Det går som en röd tråd genom hela verksamheten. För dem handlar det inte om att tjäna pengar, fokuset är att få en riktig skärgårdsupplevelse.

– Det här gör man väldigt mycket med hjärtat. Man är en del av skärgården och man drar sitt strå till stacken. Det är mycket viktigare än att tjäna pengar. Min affärsidé är lyckan att få driva det här stället, inte att tjäna pengar, säger Pelle.

För honom är skärgården nästintill en helig plats. Han berättar att han som liten var båtbunden i princip hela somrarna.
– Jag blir liksom tillfredsställd här längst ute vid havsbandet. Jag är helt havstokig.

Ungefär tio minuter med egen båt och cirka trettio minuter med passbåten från Räfsnäs utanför Norrtälje når man man den lilla skärgårdsön.

Precis ovanför bryggan ligger ett rött hus med en stor veranda som slingrar sig runt halva byggnaden. Huset är helt nybyggt och ersätter det hus som tidigare brunnit ner. Inuti möts vi av det som snart kommer vara matsal. Än så länge finns inga möbler men inom kort kommer det stora, ljusa rummet prydas av såväl fåtöljer och soffor som matbord och barbord, samt ett öppet kök.


– Det kommer vara väldigt blandat med både högt och lågt, vi vill att det ska vara lite hemma hos-känsla här inne, säger Pelle och pekar ut mot rummet.

Restaurangen kommer bjuda på äkta skärgårdsmat, framförallt fisk. Dessutom är det viktigt att maten är närodlad. Just nu arbetar de med att få licens att köpa fisk direkt av lokala fiskare.

Vidare, en bit längre in på ön, ligger det som kommer fungera som vandrarhem. Och själva huset har en helt egen historia i sig. I slutet av 1800-talet och fram till 1930-talet användes Fejan som en karantänstation för kolerasmittade. Den byggnad som idag är vandrarhem upprättades då som sjukhuset Wasa.


I huset intill vandrarhemmet ligger den så kallade ”Villa Kongo”, ett av husen för uthyrning. Pelle och Elias berättar att huset från början var tänkt att ställas upp som missionsstation i Kongo. Men hamnade istället på Fejan. Och anledningen till att huset är så ovanligt högt tror de beror på det varma klimatet i Kongo.

Nere vid vattnet finns ett mindre hus som fortfarande är under renovering. Med två rum, ett kök, badrum och terass kommer även det att hyras ut. Och en bit ifrån det huset ligger en bastu. Även den kommer gå att hyra om man vill njuta av bastubad precis intill havskanten.


Idag är det bara sex personer som bor på ön året om, och ett fyrtiotal gäster som flyttar ut under sommarhalvåret.


– Alla är väldigt positivt inställda till att vi öppnar upp här igen. Men det handlar ju om att jobba med den lokala befolkningen. Vi kan inte komma som 08:or från Stockholm liksom och tro att vi kan det här. Därför är det viktigt att ha en bra attityd och samarbeta mycket med lokalbefolkningen.

Pelle som bland annat driver Strandvägen 1, Lydmar Hotel och Eataly Stockholm inne i stan menar att verksamheten på Fejan skiljer sig väldigt mycket från de andra ställena.
– Inne i stan är konkurrensen väldigt stor, här ute är den mycket mindre viktig. Det är skärgårdsupplevelsen som är viktig. Dessutom är det ju väldigt kort säsong. Gör man det här gör man det bara med hjärtat.

Fejan öppnar den 22 juni.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!