Ett annat Shangri-La.

Paradiset hägrar på Stigbergets Shangri-La

19:59 30 May 2022

Snart öppnas garageporten till paradiset på Gamla Varvsgatan 1.

Stigbergets gamla bryggerilokal har ekat tom ett tag. Det kanske inte är jättemånga som reflekterat över det i och med att lokalen ligger väldigt undanskymd på Gamla Varvsgatan, mellan Sjöfartsmuseets ståtliga stenfasad och Oscarsledens mullrande trafikkuliss. Visserligen endast ett stenkast från själva Stigbergstorget, men samtidigt väldigt avigt. Inte en plats som gemene man strosar förbi dagligdags helt enkelt. 

Planerna på att göra någonting i den gamla bryggerilokalen har smidigts länge men i och med covid-19 fick allting läggas på is ett tag. Nu är dock lokalen innanför den gamla lastkajen full med ambulerande hantverkare, sprudlande entusiasm och totalt byggkaos. Inom kort skall det dock vara ett lokalt litet paradis längst in på återvändsgränden, ett alldeles eget Shangri-La. 

Väldigt mycket är fortfarande ofärdigt, men den blivande krogen har i alla fall ett namn. Shangri La, efter Kjell Höglunds gamla skiva. Etymologiskt härstammar ordet från en fiktiv och paradisartad plats i James Hiltons roman Bakom Horisonten från 1933. Föga förvånande är det också precis det som Disa, Markus och Anton tillsammans med sin personal strävar efter. Ett sjukt gött ställe, både i form av en krog men också som arbetsplats. 
– Det låter väl som något att sträva mot? säger Disa som är blivande restaurangchef. Sen är Shangri-La härligt tacky också!

Utöver ett tacky namn skall Shangri-La också vara en tillflyktsort för boende i området.
Det skall vara en kvarterskrog med goa grejer och gött folk! forsätter Disa.
– Vi har hållit på och planera ganska länge men än är det inte helt färdigt. Vi tänker att stora delar av konceptet skall formas organiskt i samspel mellan oss och våra gäster. Det kommer naturligtvis att bli en del öl från Stigbergets Bryggeri, i och med att det är våra partners, men det kommer också att finnas annan öl på gästtapp och massa goda viner. Drömmen är att vi skall bli en nice kvarterskrog i en lokal med gammal bryggeristämning, men också en riktigt go arbetsplats för oss som jobbar här.

Det vore ju kul att få hinna hänga lite med sin familj och sina barn, eller till och med ha tid för att utöva nått intresse trots att man jobbar krog, fyller kökschef Markus i med tydlig sarkasm i rösten. 

Därför kommer Shangri-La också att ha lite okonventionella öppettider. Långsiktigt satsar man på lunch och middag, tisdag till fredag. Under helgerna kommer lokalen vara tillgänglig för större bokningar, bröllop och olika typer av evenemang.
Jag älskar brunch, så det blir säkert nån go och rejäl brunch en gång i månaden, med stans bästa Bloody Mary. Mycket mat och sådär lagom hög musik, så man pallar att komma hit även om man är bakfull, säger Disa.
Ja, med lite diskant, fyller Markus i och skrattar samtyckande. 

Maten som serveras kommer inte att följa något speciellt tema utan menyn kommer att variera baserat på vad Markus och hans kollegor är sugna på och vad som känns roligt i stunden.
Det kommer att bli klassisk kokboksmat. Riktiga rätter som inte känns så ”restaurangiga”. Inte ett protein med nån puré, lite kolhydrater och nått picklat, utan riktig mat. Det blir inte några hamburgare, massa friterat eller annan sån ”pubig” mat som man kanske förväntar sig av en krog i ett forna bryggeri. Det finns andra som gör sånt bättre än jag. 

Som gammal bagare lobbar dock Markus för nybakat bröd och mat som tillagas i den stenugn han har sett till att installera.
Vi får se hur mycket det blir av den varan till en början, säger Markus som inte vill höja förväntningarna för mycket.
– På sikt kommer det dock bli en hel del bröd. Jag hade egentligen satt en helt färdig meny, men har hunnit tröttna på den redan. Så just nu finns ingen meny ens till öppningen. Oavsett kommer maten inte att följa någon utstakad nisch. Vi har liksom inte importerat något coolt och färdigt koncept från New York utan vi kommer anpassa allting efter vad vi själva gillar för stunden och vad våra gäster efterfrågar. Förmodligen kommer det att vara en helt annan krog om två år än vad den är när vi öppnar. 

Disa är tydlig med att man heller inte har någon direkt målgrupp i sikte. Istället finns det förhoppningar om en tillströmning av vänner, ölentusiaster och boende i området.
Vi vet inte, men vi hoppas att tröskeln skall vara låg. Det skall inte kännas fancy. Man skall bara kunna komma hit, sitta ner och hänga. 

Det återstår dock en del arbete innan det gamla bryggeriet är redo att öppna vira upp lastporten för gäster.
Allting är en enda stor byggarbetsplats nu men det går också jävligt fort. Så helt plötsligt så kommer det säga ”vips!”, så är det klart, säger Markus.
Mycket kommer komma på plats under de kommande veckorna. Vi har hopp, fyller Disa i. 

Följ processen och håll dig uppdaterad på stigbergetsshangrila.se.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.