Foto: Rebecka Bjurmell

Paradiset är din nya anledning att åka till Saltholmen

13:11 19 Jun 2019

Strandade öbor och vallfärdande badgäster har fått sig en anledning att stanna några extra timmar på Saltholmen.

När människor kliver av 11:an vid Saltholmen är det lätt att känna att en kommit till världens ände. Här finns inte mycket att roa sig med, speciellt inte om en missat sin båt ut till skärgården och måste vänta ett tag på nästa. Västtrafiks vänthall och en skum kiosk är underhållningen som bjuds, eller rättare sagt var.

Sedan i april det här året finns det nämligen ett bättre alternativ till vänthallen ute på Saltholmen. Det konstaterar till och med en av Facebookrecensionerna för den nya restaurangen Paradiset. När jag träffar de som jobbar och driver stället i deras nyrenoverade lokal skrattar de ikapp åt det faktumet.
– Det är exakt där ambitionsnivån ligger, bättre än en väntkur, säger menyansvarige Johan Lundgren medan de andra sätter kaffet och bullen i halsen av hans kommentar.

De som samlats en regnig, kall dag i maj utöver Johan för att berätta om Paradiset är Iona Åström, Stefan Lundberg och verksamhetsansvarige Daniel Klamborn. Daniel är även ägare till restaurang Oceanen, och alla tre av hans kollegor på Paradiset har rekryterats därifrån. Iona säger att det känns som att hon och Stefan följer efter Daniel i det han startar. Med tanke på att de verkar vara lika samspelta som en familj är det inte så konstigt, påpekar jag. 

För det är verkligen en familjär känsla som sprider sig från personalen ut till minsta vrå av det kalla huset som Paradiset just nu är. Huset är nämligen så pass gammalt att många funktioner som centralvärme och tillgång till el är obefintliga eller väldigt begränsade. Så länge sedan som 1915 byggdes huset, då för att vara ett kafé för gästerna för kallbadhusparken som det ligger i. Det är även det det har varit fram till att Daniel upptäckte att huset hade kommit ut till försäljning i november förra året.
– Jag bor här ute på Brännö så jag hade gått och kollat på det ett tag. Men man trodde ju inte att ett sådant här ställe skulle komma ut till försäljning, berättar Daniel.

Såklart har de börjat med att isolera huset bättre sedan de tog över, men det är heller inte långt kvar till sommarens värme kommer och gör sitt för att påverka innertemperaturen. Sommaren är även såklart högsäsongen för en restaurang som ligger så nära de välbesökta badklipporna, och trots sin väl tilltagna uteservering går det lätt att föreställa sig hur det kommer att blir krig om platserna i solskenet. Vi börjar prata om hur de föreställer sig att sommaren på Paradiset kommer att se ut, och det visar sig att Stefan hade en ganska klar bild redan från början.
– Jag såg mig själv i hawaiiskjorta och flipflops lyssnandes på italo disco på stora sommarfester. Pizzakonceptet var redan klart sedan länge, och då tänkte jag sprit som luktar farfar och annat italienskt till det som skulle bli kul, säger Stefan med glimten i ögat.

Grunden för menyn här ute är alltså pizzor och annat italienskt. Lite antipasti, chark, goda ostar och inlagda grillade grönsaker och sådant. Utöver det italienska finns det även lite mer skandinaviskt inspirerade rätter, så som rostad potatis med kräm på matjessill som Iona flikar in är riktigt gott. Både mat- och stilmässigt skiljer sig Paradiset med sin livliga atmosfär från de andra kringliggande krogarna, vilket i och för sig inte är särskilt många. 

Det är ungefär som att de tagit delar av Oceanen och Majorna och kört ut dem till havet, men samtidigt lämnat mycket kvar. Paradiset har till exempel inte alls de möjligheterna till scenframträdanden som på Oceanen, men förfrågningarna om att spela live eller dj:a har redan börjat ramla in i mängder. Alla är ändå överens om att de säkert kommer att ha lite dj:s som spelar då och då, men Paradiset ska inte bli en kopia av sin systerkrog.
– Vi kommer nog att fokusera på lite andra grejer. Det finns lite tankar på hur vi ska ta konceptet och verksamheten vidare men vi får se vad det blir, säger Daniel.

Paradiset har öppet alla dagar från och med juni och helgöppet under lågsäsong.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!