Pappy Van Winkle släpps på auktion via Bukowskis

11:01 6 Mar 2018

Den 9-11 April släpps en serie av en av vår tids mest sällsynta bourbon på auktion via Bukowskis. Serien består av fem flaskor från Pappy Van Winkle, och utropspriset för hela serien ligger på knappt 40 000 kronor. 

Historien om Pappy Van Winkle tar sin början redan i slutet av 1800-talet, då den då 18 år gamla Julian “Pappy” Van Winkle påbörjade sin karriär inom destilleriindustrin som säljare för W.L. Weller och Sons. Femton år senare köpte han tillsammans med vännen Alex Farnsley hela företaget och strax innan förbudstidens början 1920 släppte de sin första egna bourbon i form av Old Rip Van Winkle. 

Produkten blev snabbt känd för sitt recept, som använder vete istället för råg i mashen, vilket ger en något sötare smak. Filosofin med varumärket var redan från början ambitiös, vilket har bevingats i Julian Van Winkles numera kända citat. 
– Vi skapar en bra bourbon, med vinst om vi kan, med förlust om vi måste, men alltid en bra bourbon.

Efterfrågan av Pappy Van Winkle är idag mycket större än tillgången, och inte blev det bättre av att Pappy för blott ett par år sedan stod i centrum för en av de största alkoholstölderna genom tiderna, då det amerikanska paret Gilbert och Julia Curtsinger stal bourbon till ett värde av en miljon kronor. Stölden som infattade 17 fat bourbon och 20 lådor Pappy Van Winkle klarades upp, men hela bytet var tvunget att kasseras då produktionskedjan brutits, och kvaliteten inte längre kunde garanteras.

Konkurrensen om utbudet har idag gått så långt att vissa delstater i USA, såsom Ohio, Pennsylvania och Maryland, anordnar ett statligt lotteri för att solidariskt avgöra vilka som ska få köpa flaskorna. Det senaste lotteriet i Ohio anordnades i slutet av 2017 och lockade strax över 27 500 personer att delta. 

Serien från Pappy Van Winkle som släpps på Systembolaget via Bukowskis innefattar fem flaskor, bland annat den 23-åriga Family Reserve. Om en förklaring till det höga priset är efterfrågan, är en annan att det krävs cirka 200 liter whiskey, och 23 år, för att få fram tre liter Pappy Van Winkle 23. Resterande volym avgår som så kallad angels share, dvs dunstar under lagringen.  

Dessa flaskor ingår i serien som släpps den 9-11 april
Old Rip van Winkle, 10 yrs
Old Rip Van Winkle Special Reserve, 12 yrs
Pappy van Winkle Family Reserve, 15 yrs
Pappy Van Winkle Family Reserve, 20 yrs
Pappy Van Winkle Family Reserve, 23 yrs

Visningen av serien kommer att ske den 30 mars.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
1 Visa kommentarer (1)

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!