Pale Honey har vinden i ryggen

14:24 28 Apr 2015

Efter ett par år med bandmedlemmar som kom och gick var Tuva Lodmark och Nelly Daltrey tvungna att inse – ingen annan skulle kunna bry sig lika mycket om deras musik som de själva. Någonstans där föddes duon Pale Honey.

Du har antagligen sett dem tidigare, även om du inte är medveten om det. Under namnet The Tapes har Nelly Daltrey och Tuva Lodmark spelat runt om i Göteborg i flera år, men det var först när de bestämde sig för att krympa till en duo med namnet Pale Honey som saker verkligen började hända.
– Vi hade alltid tänkt på oss själva som en trio, säger Tuva Lodmark. Vi letade alltid efter den där sista personen, trots att det var vi två som skrev musiken och drev bandet. Efter ett tag insåg vi att vi ville lägga ner otroligt mycket tid på musiken och det är svårt att hitta någon ny som också vill det.

Lösningen blev alltså att de droppade tanken på en tredje medlem, bytte bandnamn och skaffade sig livemusiker. Den ny-gamla konstellationens första släpp, Fiction EP, kom 2014 och fick fina recensioner. Sedan dess har det rullat på. Första singeln från deras självbetitlade debutalbum gav dem uppmärksamhet från hela världen. Tuva Lodmark är försiktigt hoppfull när jag pratar med henne en vecka innan skivsläppet.
– Det känns som att det verkligen kan hända grejer nu, men samtidigt vet man aldrig. Även om det är många som tror på oss kan man aldrig vara helt säker. Vi har vinden i ryggen, men albumet är inte släppt än.

Så, hur hanterar man då en hype som mycket väl skulle kunna ge en andra-albums-ångest redan inför debuten? Jo, man gör en skiva som man själv tycker är så fulländad att det inte spelar så stor roll vad recensenterna tycker när de väl ska utvärdera den.
– Musiken är så bra att om någon inte gillar den är det okej för mig. Det finns ingenting vi hade kunnat göra annorlunda och jag tycker det är ett perfekt album.

Pale Honeys enkla, straight forward indierock har sitt naturliga ursprung. Tuva Lodmark och Nelly Daltrey är inga skolade musiker som påklistrat försöker låta skramliga.
– Jag och Nelly träffades när vi var 14 år gamla och började göra musik tillsammans på en gång, trots att ingen av oss kunde spela ett instrument. Det har nog påverkat vårt sound idag en hel del, vi skriver väldigt enkla låtar. Jag är tacksam att vi är självlärda, för vi hittade verkligen rätt någonstans på vägen.

De har just kommit hem från en Europaturné, och i sommar väntar festivalspelningar runt om i Sverige. Men först: albumsläpp. Även om man som sagt aldrig kan veta säkert, tyder det mesta på att Pale Honey kommer ha vinden i ryggen även fortsättningsvis.

Den 4 maj släpper Pale Honey sitt självbetitlade debutalbum, och på Valborg spelar de på Nöjesguiden och Uddevalla Solid Sounds fest på Oceanen. Läs också: "Det ska vara känslosamt men rått" – Westkust släpper debutalbum.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!