Foto: Martin Henningsson.

På vägarna med Patrik Arve

10:56 18 Jul 2019

Swedish Tiger Sound, Teddybears, Krösus och Bröderna Lindgren. Kär artist har många namn. Bakom alla pseudonymer gömmer sig femtiotaggaren Patrik Arve, som i sommar är aktuell med minst ett par av projekten. Men utöver det ska det hinnas med både frisbeegolf och moppekörning. 

Teddybears är aktiva, punkbandet Nya Krösus har släppt singel och Patrik Arve har dessutom inbokade spelningar med soloprojektet Swedish Tiger Sound. Man frågar sig hur sommaren ser ut för en sådan mångsysslare. 
– Det blir ganska mycket frisbeegolf, men runt tio spelningar hinner jag nog med iallafall. 

Spelningarna innefattar bland annat ett gig på Hudikkalaset i sommar med Swedish Tiger Sound. Förra året var han där som headline med Teddybears. 

Händer det ibland att du glömmer bort vilken scenpersona du ska ha?
– Med björnarna har jag en hink på huvudet, så då är det lätt att komma ihåg vem man är. Eller vem man inte är. Men det är väldigt skönt att det är så pass olika uttryck och musik med de olika banden. Jag skulle få panik annars. 

Du har alltid varit pigg på samarbeten musikaliskt, inte minst med Teddybears och Bröderna Lindgren. 
– Jag älskar att sätta folk i jobbiga situationer, det är det bästa som finns. 

 

“Jag är inte rasist men jag har fan gett upp den vite mannens musik”

 

Hur hittar du ny musik?
– Förut led jag av en sjukdom som heter skivköparsjukan, men nu har jag blivit nykter vinylist och hittar det mesta på YouTube. Jag letar alltid efter den där jungfrusilen som när jag lyssnade första gången på Sex Pistols, men den är mycket svårare att hitta idag. Den kan finnas där ibland i Black Metal, men framför allt hittar jag den i reggaen. Jag är inte rasist men jag har fan gett upp den vite mannens musik, det händer ingenting där. 

Häromdagen hörde jag någon referera till dig som Sveriges enda rockstjärna, hur känner du för det epitetet?
– Fan vad mäktigt, det är det finaste jag hört. Även om rock idag är det mest okittlande man kan höra. 

Jag tror personen snarade syftade på auran än genren i det här fallet. Du har varit rockstjärna så länge åtminstone jag kan minnas, vilket är ganska länge nu. Tänker du någonting på hur du vill att livet efter det ska se ut?
– Enkelt, jag är så jävla överpriviligerad att hälften vore nog. Jag har en underbar fru och lika underbara barn, får jobba med musik och hinner kasta frisbee nästan varje dag. 

Är du rädd för att folk inte ska känna igen dig?
– Nej det är helt ointressant. Men visst är det lite kul när det händer ibland.

Vem är Sveriges största rockstjärna i din bok?
– Yasin Byn. Det är den största stjärnan i Sverige genom tiderna.

Förutom att vara vegan och nykterist har du två rätt utpräglade hobbies i form av frisbeegolfen och elmopeden du kör. Hur kom det sig att du började med det senare?
– Jag är miljökämpe, allt annat vore idiotiskt med tanke på hur läget ser ut nu.

Är samhället redo för omställningen till elfordon?
– Det är väldigt mycket logistik och infrastruktur som måste på plats. Jag rullar mest i Bromma men kommer man in till stan kan det vara kaos. Värst av alla är mamils, middle aged men in lycra, som åker svinfort ofta i bredd. Här måste alla storstäder tänka om lite, men haja om fem till tio år när hela stan är tyst. Det blir jävligt mäktigt.

Det kanske inte är det första man förknippar med begreppet rockstjärna, är PK den nya punken?
– Punken är död för längesen. Om PK är det nya så tycker jag att det är fantastiskt. Det är panik nu för Moder Jord. Jag har varit vegetarian sedan kvarn brann, och vegan sedan millenieskiftet. Jag skiter ärligt talat i att leva upp till någon rockmyt, det kommer kanske på 18:e plats i prioriteringslistan. Långt efter att lämna över något vettigt till ungdomar som dig, för att inte tala om mina barn. Men det finns hopp, varje generation som kommer nu är lite smartare än den föregående. En femåring idag är smartare än vad jag var som 19-åring.

Vad tycker du om rökförbudet?
– Jag är tveksam till förbud, men hatar verkligen cigg av hela mitt hjärta. Jag slutade för 20 år sedan, och det var fan Göran Kropp-varning på den bedriften. Värre än att bestiga ett berg. Det är också jävligt skönt att kläderna inte luktar lika illa längre. Jag har kvar ett skivcase från den tiden man fick röka på krogen och det luktar fan fortfarande fimp.

Swedish Tiger Sound spelar bland annat på Hudikkalaset den 27 juli.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!