Orsaburgaren som blev högsta mode

13:19 22 Mar 2022

Segmentet med plantbaserade livsmedel växer (!) så det knakar. Nu ska en mungbönsburgare på recept från Orsa erövra världen. 

En god burgare utan vare sig kött eller köttsmak, ska det vara så svårt? Caroline Nilsson finkammade marknaden men inget kunde mäta sig med smakminnet från uppväxtens Orsaburgare som sedan länge slutat tillverkas. Entreprenören Caroline som tidigare varit delaktig i framtagningen av en alkoholfri gin där ett spritjätten Pernod Ricard numer är huvudägare hade ett kapital att använda till den nya idén som började växa fram. Hon tog kontakt med Torbjörn Granlund, uppfinnaren av burgaren som Caroline längtat efter i många år. Tillsammans startade de strax därefter Oh Mungood, vegetariska burgare och bites på mungböna enligt det gamla Orsareceptet. 

– Jag vill äta vegetarisk, jag vill äta ekologiskt och jag vill äta gott. Det förmodar jag att fler vill. Ofta är det en rad tillsatser i vegetarisk snabbmat. Dels för att företag vill hålla nere kostnader, dels för att det behövs när man försöker efterlikna kött i konsistensen. Dessutom är de vegetariska produkterna på marknaden ofta ganska smaklösa. Jag såg helt enkelt ett hål på marknaden av produkter med rena, ekologiska råvaror och mycket smak, säger Caroline Nilsson.

Att vegetariskt brukar vara smaklöst har du rätt i. Vad smakar era burgare?
– 
De är gjorda på råris, mungbönor och kryddor. Det smakar mycket, rätt spicy. Vi använder spiskummin, koriander, chili, paprika och rödbeta. Mungbönan är ganska neutral men ger ett fräscht krisp och är inte mosig eller mjölig som ärtor och andra bönor kan vara. Bitesen gör sig jättebra med asiatiska smaker och exempelvis friterat rispapper. Vi är också på gång med en formbar färs, där kommer mungbönans egna smak vara tydligare.

Företaget riktar sig till alla som vill äta något gott. Och de som kan hacka i sig att det är helt fritt från tillsatser. Alltså inte bara veganrörelsen och tonårsdöttrar med klimatångest.
– Jag är en stor djurvän och tycker köttindustrin är vedervärdig, men även min man som verkligen njuter av en köttbit älskar våra burgare och föredrar det framför köttburgare. Nu kanske han är lite partisk, i och för sig.

Möjligen lite partisk. Var växer mungbönan?
– Den trivs i varma klimat. De ekologiska bönorna vi köper kommer från Kina eller Turkiet. Men vi tittar faktiskt på odlingar i Skåne där mungbönan just nu testodlas. Det hade vart otroligt kul att kunna göra en produkt på bara svenska råvaror i framtiden.

Spännande. Finns det några andra framtidsplaner?
– Vi har hela tiden haft ambitionen att bli stora och växa utanför Sverige. Vi har smugit igång i Danmark och börjat kika på resten av Skandinavien. Sedan är siktet inställt på Tyskland som också har kommit långt inom hälsa och medveten kost. Men målgruppen finns egentligen över hela världen.

Är ni nya Oatly – börsen nästa?
–Drömma får man väl?

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!