Oprah Winfrey hyllas för sitt Golden Globe-tal

09:46 8 Jan 2018

Oprah Winfrey blev den första svarta kvinnan att vinna Cecil B. Demille-priset. Sedan höll hon galans mest hyllade tal.

I natt hölls Golden Globe-galan i Los Angeles. Där tilldelades Oprah Winfrey Cecil B. Demille-priset för sina insatser i tv- och underhållingsbranschen. I sitt tal framhävde hon betydelsen av att en svart kvinna äntligen vann priset och uppmärksammade metoo. Hon berättade om den svarta kvinnan Recy Taylor som kidnappades och våldtogs i Alabama är 1944. Trots att de sex männen som utförde övergreppen på henne hotade henne till livet fortsatte hon att kämpa för upprättelse.
– Rättvisa var inte ett alternativ under Jim Crow-lagarnas tid. Männen som försökte bryta ner henne ställdes aldrig inför rätta. Recy Taylor dog för tio dagar sedan, strax innan sin 98:e födelsedag. Hon levde, som vi alla, för många år i en kultur styrd av brutala mäktiga män. Under för lång tid blev inte kvinnor hörda eller trodda om de vågade stå upp mot dessa män. Men deras tid är över. Deras tid är över, sa Oprah Winfrey.

Sedan avslutade hon talet på följande vis.
– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten. Och när den nya dagen slutligen gryr kommer det att vara på grund av så många magnifika kvinnor, många av dem är i det här rummet i kväll, och några ganska fenomenala män, som kämpar hårt för att bli de ledare som tar oss till en plats där ingen någonsin behöver säga Metoo igen.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!