Öppet brev till dig som sa att guacamole är avokadoröra i Sverige

08:47 20 Mar 2017

Frasse Levinsson fick sin helg förstörd av en kille som sa att "guacamole är avokadoröra i Sverige". Nu har han skrivit ett öppet brev till honom.

Jag har varit med om något fruktansvärt. Igår njöt jag och min bästa kompis Dennis av årets första utomhusöl på Babylons uteservering. Eller njöt och njöt, det hela slutade med att jag tvingade Dennis att halsa det sista eftersom det blev så outhärdligt kallt efter bara någon halvtimme. Men det var inte det som var det fruktansvärda.

När vi druckit upp förflyttade vi oss till sportbaren Retro på Nytorget för att titta på Manchester City mot Liverpool. Efter en stund gjorde två grabbar entré. Den ena fick mig att ana oråd direkt då han sa att han var sugen på "något burgigt". Och det skulle inte dröja länge innan han yppade något mycket vidrigare.

"Guacamole i Sverige – det är ju avokadoröra", hör jag honom säga.

Jag tog fram min mobiltelefon och ringde en taxi, skrek "Västerbron" i ansiktet på chauffören, ställde mig på brokanten och lät vinden fladdra under mina armar innan jag föll som ett skadeskjutet djur mot den svarta vattenytan.

Nej, det gjorde jag förstås inte. Jag gick fram till baren och bad att få låna två blyertspennor, som jag stoppade in i näsborrarna med den vassa sidan uppåt och dunkade huvudet mot bardisken. 

Nej, det gjorde jag förstås inte. Jag gick fram till bardisken, lånade två blyertspennor, ringde en taxi, skrek "Västerbron" i ansiktet på föraren, lät vinden fläkta under armarna, stoppade pennorna i näsan och dunkade huvudet mot broräcket innan jag föll som ett skadeskjutet djur mot den svarta vattenytan.

Nej, jag gjorde förstås inte det heller. Jag har ju skrivit den här texten som du sitter och läser just nu. Hur skulle det ha gått till om jag verkligen hade gjort något av det där? 

Men det du sa fick mig i alla fall att tänka i de banorna. Det fick mig att tänka att det varken är invandringen eller pastakungens tuttskämt som ska nagelfaras i SVT Opinion. Det är Jonas Cramby-wannabes som du som ska vara uppe för debatt. Är det verkligen svenska värderingar att säga att guacamole i Sverige är som avokadoröra? Ska man få sitta helt öppet på en sportbar där ölen kostar trettio kronor och försöka ge sken av att man är någon sorts världsmedborgare genom att skryta med att man vet hur en genuin guacamole (eller "gucca", som du säkert refererar till det som ibland) ska vara? När startas ett parti som ifrågasätter om sådana som du ska få behålla sina svenska medborgarskap och vistas fritt i samhället?

 

Stad: 
Kategori: 
16 Visa kommentarer (16)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!