Opastöriserat och avskalat på Tengu

11:48 18 Feb 2022

French Express senaste satsning vill vara kul snarare än snobbig. 

Stan kryllar av syskonkrogar från stjärnfamiljen French Express. Här ingår sedan tidigare Babette, Café Nizza, Cave Nizza, Galinas Pizza och Schmaltz, träffsäkra krypin fördelade över Stockholms stadsdelar. Senaste kärleksbarnet Tengu öppnade i januari och har en asiatisk nisch. 

Initiativet kom från Jonas Lindgren som tidigare drivit Totemo Ramen. En längtan efter kvällsgäster och utskänkningstillstånd fick honom att kroka arm med vännerna bakom krogkoncernen. 
– 
Vi visste att Jonas var sugen och när lokalen dök upp såg vi potentialen att öppna precis det ställe som vi pratat om, säger delägaren Johan Agrell.

Tengu ligger i den stora betongbyggnaden A House i brutaliststil på Rådmansgatan 12. Krögarna har själva bestämt över restaurangens insida. 
– Vi ville låta husets tydliga arkitektur få tala. Inte sminka för mycket utan låta lokalen vara rå. Och inte spela överdrivet mycket på det asiatiska i inredningen.

På Tengu serveras Jonas Lindgrens genomarbetade ramenrecept under lunchtid. Kvällstid utökas menyn med delbara smårätter där Luke Kelly, tidigare kökschef på Café Nizza, bestämmer över kryddburkarna. Den asiatiska ådran går även igen på Tengus dryckeslista. En mängd olika sorter av den jästa risdrycken sake erbjuds till den asiatiska maten med mycket umami.
– 
Jag skulle vilja säga att vi har Stockholms intressantaste sakelista, säger Johan Agrell. Vi jobbar med sake som behandlas typ som naturvin. Opastöriserat, ofiltrerat och med skithäftiga texturer, precis som jag upptäckt att man kan hitta i ramen.

Det låter svårt att förstå för en oinvigd.
– Precis som på alla våra ställen är det inte din tidigare erfarenhet som avgör om det du dricker är roligt eller inte. Det ska vara kul snarare än snobbigt. 

Tengu ligger bara en kort promenadsträcka från de livliga delarna av stan. Ändå känns det lite ödsligt i kvarteret. I huset ligger även restaurangen och bryggeriet Omaka samt Mr Cake, och grannarna har jublat över öppningen.
– Så kändes det även när vi öppnade Babette på Roslagsgatan, öde fast det är så nära stan. Vi försöker skapa en härlig vibe här, säger Johan Agrell.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!