Hedda Spendrup kommer från en välkänd ölfamilj. Hennes bryggeri OMAKA är också en välbesökt rastaurang och här brygger man med ledorden "smak före stil". Hedda och Olof Molander svarar på våra frågor inför ölmässan i Stockholm den 2 april.
Hur startade bryggeriet?
O: Hedda har länge haft en idé om att göra bra innovativ öl som bryter lite det som öl tidigare har varit. Så föddes ledorden ”smak före stil” och hela brygdfilosofin.
H: Och framförallt skapa öl framtagen för mat, allt i harmoni och balans. Det får vara regelbrytande och gränsöverskridande.
Beskriv er ölstil!
O: Smak före stil är våra ledord och står för vår öl. Vi tycker att smaken, vad man ska äta till, hur ölen ska drickas och upplevas är viktigare än vad det är för ölstil eller hur den är brygd. Genom att prata om smak öppnas en ny värld av potentiella öldrickare och samtalet blir mer öppet om smak.
Kallsup, Klunk, Afrodite, En Bärs. Hur kommer ni på alla lustiga ölnamn?
O: Ja, det är inte helt lätt. Vi är en grupp på OMAKA som jobbar med ölutvecklingen och där någonstans bestäms namnet. Oftast har det något konceptuellt med ölet att göra och ibland är det bara ett härligt namn.
H: Haha, ja ibland är det verkligen taget ur luften. Framförallt de öl som bara görs på kran i vår egen restaurang. De som sedan blir på burk eller större har vi ofta lite mer genomtänka namn på som kan komma från råvaran, associationen eller säsong.
Vad är det bästa med att vara både restaurang och bryggeri?
O: Att vi kan utveckla öl och mat tillsammans och att det sprutar ölidéer från kockarna. Vi kan paira ihop öl och mat i oväntade kombinationer där smakerna möts. Kallsup är ett lysande exempel – öl och ostron!
Vilket svenskt bryggeri (förutom Omaka) tycker ni är bäst just nu?
O: Stigbergets gör alltid riktigt bra öl. Fjäderholmarna ligger också bra till.
H: Jag skulle vilja säga O/O!
Vad händer i bryggeriet under 2022 och framåt?
H: Vi ska släppa ett jätteroligt samarbete med Brutes nu under våren som vi jobbat med länge. Det är en spontanjäst öl/cider hybrid med lite aronia och svartvinbär
O: Vi fokuserar på att fortsätta utvecklas och göra innovativ och intressant öl.