Om och om och om och om igen

17:57 10 Dec 2009

När ett gammalt rockband med storhetstiden 20 år i backspegeln bestämmer sig för att göra en dödsrossling och, med endast en originalmedlem (trummisen), dra ut på turné för att få ihop pengar till hyran, påminner det fenomenet om hur gamla tv-serier nu har börjat rebootas.

Jag vet vad jag snackar om, jag har sett The Animals i Boden.
Knight Rider kollade väl ingen på, men i februari kommer nyversionen av gamla åttiotalsklassikern V till Sverige, och tusen tråkiga förhandsartiklar kan inte ha fel, eller?
Hur mycket vi än vill ha skönt old-school sci-fi kommer nog de flesta att bli besvikna. Originalseriens antifascistiska budskap är ersatt med anti-Obamapropaganda. Men det som irriterar är att de lömska reptilerna i människoförklädnad ser så billiga ut. Har de återanvänt gummit från åttiotalet för de nya ödledräkterna?
AMC:s nyversion av The Prisoner är däremot något att längta efter. Förlagan från 1967 är moderniserad men inte söndersmulad. Ni kanske minns? En man vaknar upp i en tropisk diktatur av femtiotalsinteriörer och tilltalas endast som ”Nr sex”. Ian McEllen gör ett bra jobb som härskare över det gated community där invånarna har hjärntvättats och kuvats till att glömma den riktiga omvärlden. Förutom Nr sex som försöker att hitta nyckeln till gettinghefuckouttathere.
Tv-kanalernas trötthet är inte helt dum, de har åtminstone valt serier med begränsat antal avsnitt. Tänk på vad som händer om 10–15 år: oundvikliga reboots av evighets-serierna från nollnolltalet. ”Jack, we have to go back to the Island. Again”. 

V börjar på Canal+ i februari. Om The Prisoner kommer till Sverige är ännu oklart.
 

Kristoffer Viita

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!