Foto: Discovery+

Om influencers av influencers

10:01 28 Nov 2022

Vi har pratat panikångest och sociala medier med Didi Cederström som spelar huvudrollen i Therése Lindgrens debut-tv-serie Dumpad.

Influencern Therése Lindgrens tv-serie Dumpad handlar om just det. Att bli dumpad. Och dessutom ligga på badrumsgolvet och hyperventilera i en panikattack. Och såklart drömmarna om att bli en framgångsrik sminkinfluencer. Men kan säga att Therése Lindgren har grävt där hon står när hon tillsammans med en manusskribent kläckte idéen om Zarah som brottas med sin panikångest, att bli en makeupstjärna på sociala medier, och till råga på det blir dumpad.
– Zarah har en stor passion för smink och delar med sig av det på sociala medier. Hon är driven, energisk, snabb i hjärnan och impulsiv och rolig. Men hon är också en ung kvinna som försöker navigera genom livet, vilket inte är helt lätt när man är 23 och försöker hitta vem man är – och samtidigt kämpar med psykisk ohälsa, säger Didi Cederström som spelar huvudrollen.

Var har du hittat inspiration till henne?
– Jag började med att läsa Therése Lindgrens bok, Ibland mår jag inte så bra, och kände att hon satte fingret på hur svårt det är att förlika sig med psykisk ohälsa. Zarah festar och trycker undan varningssignalerna. Inför rollen gjorde jag mycket research vad som händer rent fysiskt i kroppen under en panikattack, med ytlig andning, hög puls och att kroppsdelar domnar av. Det här var något som jag och vår regissör Sophie Vuković jobbade mycket med på inspelningen, tillsammans med sjukvårdare.

Under inspelningen fanns sjukvårdare på plats för att både se till att skildringen var trovärdig, och för att Didi inte skulle komma till skada under de mer utlevande scenerna.

Serien är skapad av en influencer och handlar om en person som vill bli en influencer. Vad är det med influencers som engagerar folk?
– Jag tror att influencers släpper in sina följare på livet. I synnerhet de som både delar med sig av vardagen och de svåra stunderna gör att följarna får känslan av att de känner den här influencern. Jag tror att den gemenskapen gör att många känner sig mindre ensamma.

Vad är din relation till influencers?
– Jag följer några influencers, absolut. Både influencers som pratar om ett ämne jag engagerar mig i och influencers som pratar om något inspirerande. Det kan vara en flykt från verkligheten att scrolla i de bilderna. Men det är viktigt att påminna sig om att det här inte är den här människans hela liv.

När Therése Lindgrens tv-serie Dumpad har premiär på Discovery+ den 2 december går Joakim ”Jockiboi” Lundells skräckfilm Feed fortfarande att se på bio.

På sistone har flera influencers tagit steget ut från sina vanliga sociala medier till mer traditionella medier, så som tv-serier och film. Varför tror du att det är så?
– Influencers är kreatörer. Att gå in i film och tv ger en möjlighet att nå ut till en bredare publik och kanske också en annan typ av publik. Vissa som konsumerar film, tv, böcker kanske inte konsumerar lika mycket sociala medier, och tvärtom. Om man sedan har ett viktigt ämne så blir det angeläget att man når ut, säger Didi Cederström.

En annan förklaring är att influencers har en inbyggd publik som ibland kan bära tyngre än originalidéer. I fallet Dumpad blev Therése Lindgren erbjuden att göra en tv-serie innan hon hade en idé. En företeelse som är undantag snarare än regel inom tv-världen, men kanske inte inom influencervärlden.

Dumpad har premiär på Discovery+ den 2 december. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!