Perm Paitayawat.

Om högljudda matorgasmer i krogmiljö

10:37 14 Oct 2016

Ett tag drack jag vin väldigt ljudligt. Jag sörplade. Om man drar in luft i mungipan så syresätter man vinet och får fram mer arom och smak, en slags mundekantering, och så gör sommelierer – och de (läs jag) som vill vara lika coola som en sådan. 

Sörplandet retade gallfeber på folk, speciellt hos en person inom nattklubbsvärlden som tyckte detta var så groteskt att hen ville lämna middagsbordet i mitt sällskap. Kanske led denne av misofoni, ljudöverkänslighet – eller hade vuxit upp med någon vinfascist som snurrade nappflaskan och serverade mjölk ur Riedelglas, vad vet jag.

 

"Hur högt får man egentligen uttrycka sitt gillande på restaurang utan att det hela blir till en slags offentlig sexshow?"

 

Men det är något visst med ljud som bevis på njutning. I en stiff matsal med vita dukar (som i värsta fall får en att hellre boka måltiden i en väntsal hos Landstinget nästa gång) så kan minsta smackande få andra gäster att lyfta på ögonbrynen. För hur högt får man egentligen uttrycka sitt gillande på restaurang utan att det hela blir till en slags offentlig sexshow?

I svenska dokumentärfilmen Foodies – The Culinary Jetset som kom ut för ett par år sedan får vi träffa den unga thailändska matnörden Perm Paitayawat. Han spenderar sina föräldrars förmögenhet på finkrogar världen över. På ett ställe i Japan får han inför kamerorna en matorgasm så hög att hela min biosalongs besökare rodnade ikapp. Hur är det möjligt? Han måste fejka, tänker man.

En annan matbloggare jag känner är känd för att vara högljudd i matsalar. Han sörplar, stönar och har överlag ett ansiktsuttryck som inte döljer vad han tycker. Servispersonalen måste rapportera ljudreferat till kockarna i köket när han äter ute.

Kan det vara så att vi i norra Europa inte är fostrade till extroverta matsalsuttryck. Men frågan är – varför? För kanske alltför ofta så missar vi att njuta av maten? Och att dela mat- eller dryckesglädje upphöjer ju hela upplevelsen. Inom mindfulnessfären sägs det att man ska vara närvarande i sitt ätande. Här verkar det inte alls vara en dålig grej att uttrycka sitt gillande. 

Så vi kanske helt enkelt borde låta mer? Tillåta oss att njuta? För vem minns en middag där alla höll käften?

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!