Ölhaksguide

14:18 26 Sep 2019

Hösten är här och ni vet vad det betyder! Uteserveringssäsongen är över och det är dags att supa bort tillvaron på stans trevligaste ölhak igen.

Att avgöra vilka som är Göteborgs trevligaste ölhak är ingen lätt uppgift. Vi har den näst största koncentrationen av bryggerier i landet och intresset för krogarnas gula guld verkar aldrig sina. Dock har vi statistiskt sett i landet blivit bättre på att vilja dricka alkoholfri öl, vilket kanske säger något om att folkhälsan är på väg att bli bättre? Ingen aning, och det spelar ingen roll om alkoholhalten är 12 eller 0 procent i ditt glas, det vikigaste är att stämningen är rätt.

Så, var hittar man stans bästa ställen för att dyka in med vännerna en torsdag när helgen nästan står för dörren och det är okej att känna sig lite bakis en fredag? Vi snackar alltså inte om stället att supa sig dyngrak på innan en ska vidare till en klubb där bärsen garanterat är dubbelt så dyr. Inte heller om det sunkigaste där APKn får bäst utslag. Det vi listar här är snarare ställena där en vill stanna länge utan att märka av hur full en blivit förrän det är dags att resa på sig för att gå hem, då man gärna får utbrista ”drack jag många öl?”. Den typen av lista är det här, men helt utan inbördes ordning så att ni ölsugna människor kan sprida ut er ordentligt.

Dansken
Andra Långgatan 8
Det må finnas många ölhak på den välbesökta bargatan Andra lång, men stället det är nästan omöjligt att få en sittplats hos är Dansken. Proffstipset är att hänga här hyfsat tidigt en eftermiddag mitt i veckan och spela Klask, ett slags litet pinball med magneter. 

Schnitzelplats
Heurlins Plats 1
Visst är det en restaurang också, men att sätta sig på de vackert snidade barstolarna en lat kväll med kompisen för att dricka några öl är det få saker som slår. På Schnitzelplats är det endast en beställning som duger, närmare bestämt deras färska Pilsner Urquell på tapp. 

Het Amsterdammertje
Odinsgatan 19-21
Ett ställe för riktiga stammisar eller den som varit i Amsterdam och saknar bitterballen dränkt i senap. Här finns ett riktigt bra ölutbud som består av mycket belgiska varianter, och det finns trappist på tapp. Slå dig ned en regnig kväll och se absolut ingenting hända på Odinsgatan utanför.

Crippas Café
Kusttorget 1
De må ha en enda öl på tapp, men ska en ut och dricka fatöl en vanlig kväll kan det ibland vara skönt att slippa möta tusen valmöjligheter. Här betyder en öl verkligen bara en öl.

Zamenhof
Esperantoplatsen 5
Sofforna på Zamenhof vid Esperantoplatsen är inte att leka med. Att sjunka ned i en sådan med en nytappad bärs i handen efter en lång dag på jobbet är en riktig lyx, och något som gärna blir en vana för den som ofta har vägarna förbi.

Haket
Första Långgatan 32
På det lite mindre populära ölstråket på Första Långgatan är det en stjärna som lyser starkast - Haket. Deras slogan är till och med ”öl & sånt”, vilket säger mer än tusen ord. Här får du go stämning, avslappnad känsla och helt enkelt öl. Och sånt.

Oceanen
Stigbergstorget 8
Det må vara en absolut sommarfavorit för många, men glöm inte bort att besöka Stigbergstorget för några öl bara för att det blivit regn och rusk. Här byter de ofta ut ölutbudet, man kan käka riktigt god korv till och den lite murriga inredningen gör det perfekt för ett avslappnat häng.

Brewers Beer Bar Magasinsgatan
Magasinsgatan 3
Systerkrogen till Fjärde Långgatans populära bar hittar du lite mer centralt.  Precis som på den andra baren hittar du här ett gediget ölutbud, men här är det lite mer öppet i själva lokalen. Sno ett av borden längst in på övervåningen för maximalt span på människor medan ni dricker.

Red Lion Majorna
Mariagatan 11
En riktig Majorna-klassiker när det kommer till bärs är precis vad Red Lion är. Här hittar du mycket såväl på tapp som på flaska, ofta fotboll på skärmarna och sådär perfekt sunkig stämning. Du behöver inte ens gilla fotboll för att gå hit, bara mörkröda soffor i läder.

Noba
Viktoriagatan 1a
Absolut, Vasastan är inte vad det kunde vara utelivsmässigt, men Noba är en av ställena som ger oss hopp om framtiden. De serverar riktigt mycket fina saker på flaska här, så passa på att testa något nytt när du kommer hit. När du väl gjort det kan du gå över på fat som jag vet att du egentligen vill.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner