O-woke lästips till hängmattan

13:08 1 Jul 2019

Frasse Levinsson tipsar om böcker som inte kommer ge dig några som helst pluspoäng om du lägger ut omslagen på din insta story.Inför varje sommar brukar varenda kulturredaktion i hela landet sammanställa listor med böcker att läsa ”i hängmattan”, som det brukar heta trots att det är oklart hur många personer som faktiskt tillbringar en enda minut i en hängmatta. Det listorna brukar ha gemensamt är att de alltid är likadana. Har man läst en så har man läst alla. Utan att ha tagit del av en enda sådan sammanställning gissar jag att det är typ Vi for ner till bror-uppföljaren Vi for upp med mor och Katarina Frostensons bok K som gäller i sommar. Man ska väl även läsa Eric Roséns bok om sin farsa och kanske Yrsa Keysendals debut. Eftersläntrarna, som kulturskribenterna ser ner på eftersom de inte läser böcker när de ges ut, kommer rekommenderas att läsa Bränn alla mina brev och Brinn Oslo brinn.

Därför tänkte jag göra något annat nu när jag blivit ombedd att bjuda på mina tips till hängmattan. För jag vill att bokläsning ska vara något annat än att dunka ut omslaget till Ett litet liv på Instagram. Jag vill bort från duktigheten. I stället kommer jag att tipsa om ett antal böcker av eller om vita män som behandlat personer i sin omgivning illa i olika utsträckning. Mycket nöje.
Ingmar Bergman: en berättelse om kärlek, sex och svek

Thomas Sjöberg

Boken för dig som, liksom jag, vill grotta ner dig i vilket jävla svin Ingmar Bergman var. Den innehåller bland annat historien om när Bergmans filmfotograf Sven Nykvist får ett telefonsamtal mitt under brinnande filminspelning. Nykvist får reda på att hans mor ligger på dödsbädden och frågar lite försynt om han får lämna inspelningen. ”Om du går härifrån nu, din jävel, kommer du aldrig tillbaka” svarar Bergman, det jävla aset.


Svennis: Min Historia


Sven-Göran Eriksson, Stefan Lövgren

Vilket liv han har levt ändå, Svennis. Han har gått från att vara en vanlig grabb från värmländska Torsby till att bli en stormrik fotbollstränare av internationellt toppsnitt, till att bli blåst på alla sina pengar och ta sig an allt märkligare tränaruppdrag eftersom hans anseende som yrkesman störtdykit. Däremellan har han försakat sin familj och haft otaliga kvinnoaffärer. I boken får man bland annat läsa om villan i Rom som Svennis ägde utom sin frus vetskap när han var tränare för Roma. Huset hade han av en enda anledning: att träffa andra kvinnor.


Underdog

Torbjörn Flygt
Utan att veta allt för mycket om Torbjörn Flygts privatliv tippar jag att han är mannen i det här sällskapet som varit snällast mot sin omgivning. Det är dessutom den bästa boken rent litterärt. Underdog är en generationsroman som utspelar sig 80-talets folkhems-Malmö. Jag njöt enormt av Torbjörn Flygts formuleringskonst när jag läste den.


Frank: Sanningen om lögnerna


Frank Andersson, Joakim Langer
En bok som är fullsmockad med roliga historier ur Frank Anderssons liv. Bland annat en om när ett kriminellt muskelberg kom hem till Frank Andersson för att driva in en skuld. Muskelberget lät Frank Andersson veta att han tidigare varit proffsboxare.
– Jaså, slog du aldrig tillbaka? sa Frank Andersson då, för att göra sig lustig över alla ärr i mannens ansikte.


De obekymrade


Horace Engdahl
Horace Engdahl blandar vackert formulerade och träffsäkra tankar om livet med fullständigt dåraktiga teorier om manligt och kvinnligt. Han funderar till exempel över varför kvinnor skriver böcker. Män måste hävda sin duglighet på något vis, men kvinnor är bra som de är, enligt Horace.


Mysteriet Claes Malmberg
Claes Malmberg, Petter Karlsson

Bara titeln på den här boken är så jävla rolig. Claes Malmberg är väl den sista människan på jorden någon skulle beskriva som ett mysterium?

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!