Nytt och gammalt på Studio HPKSM

16:39 18 Sep 2018

I källarlokalen på Storgatan 22 är det mycket som förändras till hösten. 

På tre korta år har restaurangen, klubben och alltiallo-stället Studio HPKSM blivit en storfavorit. Stammisarna vet att det är hit de kan gå för att dricka en flaska Barolo utan skyhöga påslag, och klubbkidsen vet att det är i deras källare man kan dansa sig svettig om helgerna. Men det är mycket som har expanderat fort under kort tid. För ett tag sedan tog de över lokalerna mot allén, där de hade kafé- och restaurangverksamhet som de kallade Bakfickan. Nu ekar de rummen tomma, för Studio HPKSM vill ladda om och hitta tillbaka till sina ledord - konst, poesi och musik.

Ett av sätten de gör detta på är genom att byta meny. Det italienska köket står stadigt som inspiration för alla rätter, och det är inte allt som har rykt. Efter att ha haft samma meny i två och ett halvt år var det dock dags att stuva om lite i köket.
— Vi har varit jävligt nöjda med den meny vi haft och inte ändrat något. Vi har varit på väg att byta några gånger, men vi har många stamgäster som säger att ”nej ni får inte ta bort det och det”. Sen vill såklart kockarna efter snart två och ett halvt år laga någonting nytt, berättar ägaren Georg Möller.
— I samband med att vi nu stängde ner Bakfickan och ville fokusera på våra kärnvärden och få ihop gänget så blev det lite av en nystart. Då kändes det väldigt bra att ta fram en ny meny.

Är ni som en familj här?
— Vi är verkligen som en familj, och familjen mådde inte bra. Så vi var tvungna att sätta oss ner för ett familjemöte och fråga oss själva vad vi höll på med. Jag var själv med och tog fram den gamla menyn, men nu backade jag helt och lät kockarna skapa precis vad de ville och det har de gjort helt fantastiskt. Det enda jag sa var att jag inte ville ha någon potatis.

Vilken är din favoriträtt?
— Ja, jag får ju inte det som alla gäster får. Det blir en sked här och var med något i, men caponatan är ju magisk. Den ligger så nära det jag tycker är fantastiskt med Italien. Enkla råvaror som kan lyfta fram så mycket smak, och det är bland det svåraste att åstadkomma ska man veta.

Förutom den nya menyn så satsar Studio HPKSM även på nya koncept när det kommer till musiken. I samarbete med Lagunitas kommer de att ha konserter helt utan publik nere i källaren som kommer spelas in ur fem olika kameravinklar. Satsningen heter passande nog Basement Recordings Fueled By Lagunitas, och liknar amerikanska NPRs Tiny Desk i upplägget.
— Vi kommer ha både etablerade och oetablerade artister som kör en studioinspelning live. Det kommer släppas limited editions av spelningarna på vinyl, men också läggas upp på YouTube. Inspelningarna har redan börjat.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner