Foto: streetlightmotion.com.

Nytt kök och bar på Rio

11:27 20 Sep 2019

Efter Indios övertagande av Hornstullsbiografen har nu en rejäl makeover genomförts. 

Efter många decennier av olika ägare och användningsområden, tog det svenska filmbolaget Indio över Bio Rio under senhösten 2018. Förutom att vara en hybrid mellan filmproduktion och talent management, äger Indio också kvarterskrogen Indio Kitchen, där kocken Gian Luca Montero introducerade Nikkei till Stockholmarna 2015. Nu har Bio Rio fått en ny restaurangdel och krogen går rätt och slätt under namnet Rio.

Rios nya kök är också detta i regi av Gian Luca, och precis som på Indio Kitchen tar det avstamp i korsningen mellan de japanska och peruanska köken. Den japanska grilltraditionen Robatayaki blandas här med med svenska råvaror och peruanska kryddor.
– En av de största inspirationerna bakom Rio kommer från min barndom i Peru. På nätterna brukade vi äta streetfood från Anticuchostånd där tanter stod och grillade hjärta och lever på spett. Jag har alltid älskat Anticuchos så jag ville ta den kulturen och översätta det till ett modernt Stockholm och blanda det med Nikkeiköket.

Inspirationen till Rio har även rötter i London och restauranger som till exempel Roka på Charlotte Street där de grillar fisk, kött och grönsaker på Robatayakigrill. Men en stor del av inspirationen kommer inte minst ifrån den svenska skogen. 
– Eftersom att jag tillbringat största delen av mitt liv som kock i sushivärlden och det peruanska köket, så blev jag sugen på att upptäcka outforskad mark. Jag fick hjälp att navigera skogen från mästerkocken Fredrik Juhlin och det har varit som att upptäcka en helt ny palett att kunna pensla min mat med, jag är nyförälskad i svenska örter, bär och gran.

Lenita Nilsson.

Medan maten kureras av Gian Luca och restaurangen styrs av Lenita Nilsson, ligger ansvaret för cocktailmenyn på den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo – som tidigare jobbat bland annat på Bar Hommage och Svartengrens. I höst representerar hon dessutom Sverige i världens största bartävling World Class. 

Förutom det kulinariska visas det såklart precis som tidigare inte minst film på biografen, som funnits ända sedan 1943. 
– Vår lojalitet är till hantverket och historieberättandet, oavsett om det rör sig om film eller mat. På Rio kommer båda dessa kreativa uttryck att samspela med varandra, och vårt mål är att Rio ska vara en mötesplats där folket kan träffas njuta av inte bara grym independentfilm och popcorn, men också äta gott och umgås i vårt nya café, bar och grill, säger Mattias Montero som är delägare i Indio. 

Idag är Bio Rio en arthousebiograf med 180 platser och ett brett utbud av filmer, evenemang och scenkonst. Bio Rio har även ett starkt kulturpolitiskt och socialt engagemang och samarbetar nära med en rad organisationer i kampen mot rasism, för mänskliga rättigheter och en hållbar miljö.

Bio Rio ligger på Hornstulls strand 3 och Rio håller öppet för lunch och middag alla dagar i veckan. 

ANDRA BIOGRAFER SOM KOMBINERAR MAT OCH FILM

Capitol
Sankt Eriksgatan 82, capitolbio.se

Den snart 100 år gamla biografen fick nytt liv, och ny krog för blott ett år sedan. 

Rigoletto 
Kungsgatan 16, filmstaden.se
Förutom den intilliggande krogen Bistro Rigoletto har VIP-balkongen i Salong 1 tillgång till en bar med fullständiga rättigheter precis utanför salongen. 

Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, zita.se
I anslutning till foajén på Zita huserar Bongo Bar vars kök består av sydamerikanska rätter med svenska rötter.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!