Nyrenässans på Konstnärsbaren

10:00 22 Mar 2019

Med ny personal, nytt cocktailkoncept och nyrenoverat kök nysatsar KB. Samtidigt är allt precis som förut, på ett bra sätt. 

Konstnärsbaren, i folkmun KB, öppnade första gången redan 1934 och har sedan dess haft en meny med tonvikt på svensk matlagningskonst. Michael Lundin kom in som operativ chef i Melanders grupp i höstas, och har sedan dess till största delen jobbat med just KB. 

Vad skulle du säga är de största förändringarna ni har gjort under vintern?
– Vi har ökat upplevelsen i matsalen. Kanske framför allt genom att våra bartender och kockar rör sig ute bland gästerna i en mycket större utsträckning. Vi är en av Stockholms enda restauranger som helt saknar frys, all mat kommer färskt levererad varje dag. Det är också precis det vi vill förmedla till gästen. 

Hur kommer man som gäst att märka att det är ett nytt team har kommit in? 
– Det är inte ett helt nytt team, men nya ansikten som tar plats i matsalen. Man kommer att märka av en nytändning och en röd tråd mellan matsalen, baren och köket som vi kanske inte riktigt hade förut.

Vilka utmaningar har ni stött på?
– Det som är en utmaning, men också vår största tillgång, är att det här är en restaurang som funnits i nästan 100 år. Det ska vara traditionellt, och vi försöker snarare förädla än förändra. 

Men köket fick ni bygga om? 
– Ja, förut var det mer ett traditionellt kök, men nu har vi ett uppdelat prepp- och avslutningskök. Det har också dels också att göra med den här färskhetskedjan jag nämnde. Uppdelningen gör förvisso att det behövs fler kockar, men gör också att slutprodukten blir bättre vilket vi hoppas att gästerna ska märka.

Som kökschef har under hösten juniorkocklandslagets coach Marcus Bremdahl rekryterats och baren rattas numera av Joel Persson.
– Vi har hittat ett väldigt bra samarbete mellan kök och bar, säger Marcus Bremdahl och berättar att de löpande levererar de färska råvaror såsom essenser, puréer och kryddningar som den senare använder i drinkmenyn. 

I såväl restaurangen som baren ligger fokus emellertid som tidigare på klassiker och man har tagit vara på historiken bakom de olika anrättningarna även i menyerna.
– Vi vill att allt ska serveras med en historia, så drinkarna är indelade i två delar, berättar Joel Persson. Del ett är namn, historisk tid, pris, ingredienser och introduktion. Den andra delen är lite längre historia och inspiration. Den består också av tre kategorier som består av gamla klassiker, KB-klassiker och nya klassiker med fem drinkar i vardera kategori.

Som namnet antyder var Konstnärsbaren från början ett vattenhål för den kreativa eliten i form av konstnärer och skådespelare, och miljön präglas fortfarande av de målningar som skapats under groggkvällarna i Stockholms konstnärskoloni med Robert Högfeldt, Isaac Grünewald och Einar Forseth i spetsen. De äldre målningarna kompletteras emellertid löpande med nutida konstnärers alster.

Vad ligger härnäst på agendan för KB?
– Vi kan väl säga att vi har tagit halva steget in i den nya barmenyn, men nu är det dags att sjösätta den fullt ut. Remakes på klassiska drinkar, eller snarare förädlingar av dem, är vad som står på agendan härnäst. 

EXEMPEL FRÅN DRINKMENYN KB KLASSIKER

Smultronställe

1919s White Lady
Blond, burdus och självständig beskrev Zelda Fitzgerald och damerna som ägde sina unga år på tjugotalet. En glamorösare och vansinnigare tid har aldrig skådats.

Ingredienser:
Purity Vodka
Flaggpunsch
Citron
Hjortron
Vanilj

KB ligger på Smålandsgatan 7 och har öppet alla dagar i veckan utom söndag. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!