Andreas Sandberg på Djungel & Jazz. Foto: Amanda Rönnell

Nyöppnade Djungel & Jazz på kartan

10:00 31 Jan 2023

På Hökens gata 10 ligger en liten oas som bryter av Södermalms kalla februaristämning. I butiken Djungel och Jazz kan du, som namnet antyder, njuta av både växtlighet och handplockade jazzvinyler. Ägaren Andreas Sandberg tar emot mig för ett samtal om växter, musik och vikten av ”vibe”. 

– En djungel kan vara lite vad som helst, en hörna i hemmet till exempel. Det handlar om att skapa sin egna lilla djungelvrå, förklarar han.

Jazzmusik flödar mjukt från högtalare och växter som absolut inte hör hemma i Sverige prunkar på sina hyllor. Tillsammans skapar det vad Andreas kallar en ”vibe”.

– En vibe är en känsla man inte riktigt kan ta på. Det måste finnas en vibe och en stämning när man kommer hem till någon. Sedan kan man skapa det på flera olika sätt, till exempel med konst, vinyler och växter som vi har gjort här.

Andreas slog tillsammans med sin bror upp portarna till Djungel & Jazz förra våren. Det senaste året har de sysselsatt sig med att renovera lokalen och fylla butiken med atmosfär. Nu känner de sig redo att på riktigt placera sig på kartan och hoppas locka såväl jazzfantaster som växtintresserade.

– Jag är fotograf i grunden och har egentligen aldrig jobbat i butik tidigare. Musiken har alltid varit min stora passion i livet, och det har varit en svår nöt att knäcka hur man ska kunna livnära sig på musik som man själv tycker är bra. Det blir mycket själ i en skiva från femtio- eller sextiotalet som levt ett helt liv innan den hamnar i någons händer, berättar Andreas.

Tanken med en butik som kombinerar vinyler och djungelväxter föddes under en roadtrip i USA för flera år sedan. Andreas berättar med stor vördnad om personen som öppnade hans ögon för konceptet.

– På en jazzbar i LA träffade vi på en man som hette Mr. Peterman, som bjöd in oss till sitt underbara hem som var fyllt av vinyler och djungelväxter. Sedan dess har vi haft ett löpande samtal om jazz och djungel. Så det här känns lite som en hommage till Mr. Peterman.

Ett stenkast bort från en handfull andra vinylaffärer ligger butiken ypperligt till för ett stopp på skivrundan. Fokus ligger på femtiotal- till sjuttiotalsjazz, men även blues, reggae, rock och en hel del världsmusik samsas på hyllorna. 

– Vi inriktar oss på organisk musik med afroamerikanska rötter. Vi har haft många fina rariteter, men de går snabbt och för bra med pengar. Till exempel har vi fått in originalpressar från Blue Note-, Prestige- och Impulse! Records. Varje fredag släpper vi en ny batch av mer exklusiva plattor, säger Andreas medan han stolt håller upp en skiva från Blue Note Records med Hank Mobley.

Marknadsplats för ovanliga sticklingar

I djungeln av philodendrons och vinyler finns även konst till försäljning. På ett bord står en samling handmålade glasvaser och på väggarna hänger foton med abstrakta blomstermotiv, vilka båda ingår i utställningen ”John Artur & his Flowers” som just nu ställs ut i butiken. En bit längre in står ett upplyst växtskåp som huserar små spirande plantor. Andreas förklarar att han vill göra butiken till en stående marknadsplats för sticklingar, bortom Facebook och Tradera.

– Det finns inte riktigt någon butik som gör det. Jag tänkte att om jag kan stå och byta skivor om dagarna kan jag lika gärna göra det med sticklingar. Tanken är att skapa lite communitykänsla med sticklingsbytandet, på samma sätt som det finns med att byta vinyler, berättar han och öppnar skåpet och tar fram en liten grönspräcklig växt. 

 Amanda Rönnell

Vi går ner för trapporna till butikens källarvåning, där en stor samling vinylskivor står uppradade. Här driver Andreas även upp några av de ovanligare sticklingar som han får in. Fokus ligger på så kallade aroider –  eller kallaväxter på svenska. Det är växter som växer vilt i regnskog, som exempelvis philodendron, alocasia och monstrera. Med blicken fäst mot framtiden hoppas Andreas på att kunna arrangera event och mindre spelningar på Djungel & Jazz mot våren och sommaren. För nuvarande lägger han mest krut på att få igång försäljningen av växterna.  

– Det är många som har hittat hit. Det är främst skivorna vi har livnärt oss på än så länge. Växterna är det vi vill få i gång, för det finns en lika stor marknad där som det gör med vinylskivor.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!