Paper Art: Ollanski. Foto: Caroline Wimmer.

Nybörjarens guide till Illuminati

17:14 29 Oct 2013

Slappt scrollande av kommentarerna på kändisars Twitter- och Instagram-konton resulterar ganska snabbt i förekomsten av begreppet ”Illuminati”. En konspirationsteori som har vuxit inom populärkulturen under det senaste decenniet. Vad är det ens för något? Hur har den fått spridning? Och varför anklagas så många artister för att vara inblandade? Amat Levin bjuder på en grundkurs i Illuminati-kunskap.

"Jag hör om en grupp som kallas Illuminati mer och mer. Vad är det för något?”
– Att en Illuminati-order har funnits är historieböckerna överens om. Grundad i upplysningstidens Bayern 1776 var det en hemlig sammanslutning av humanister, akademiker och självutnämnda fria tänkare som hade som mål att motverka vidskepelse, religionens makt över det offentliga och statens utnyttjande av folket. Organisationen blev dock kortlivad då Karl Theodor av Bayern förbjud icke-offentliga sällskap och därmed gjorde Illuminati-ordern olaglig bara några år senare. Redan 1785 räknade makthavarna i Bayern med att de hade stoppat sammanslutningen.

”Men om ordern dog ut för över 200 år sedan – när började konspirationsteorierna?”
– Ganska omgående. Redan på 1700-talet var vissa konservativa och religiösa tänkare övertygade om att sammanslutningen hade överlevt, att de hade ökat sitt medlemsantal i skydd av skuggorna och att de hade en avgörande roll i starten av den franska revolutionen. 

”Så varför finns det en massa YouTube-filmer som påstår att 2Pac och Michael Jackson dödades av Illuminati? Och varför postas alltid hundratals Illuminati-anklagelser under varje Instagram-bild som Beyoncé, Lady GaGa och Kanye West lägger upp?”
– Illuminati har vuxit till att bli en av världens mest populära konspirationsteorier och går till störst del ut på att sällskapet överlevde förtrycket i Bayern och nu har rekryterat presidenter, företagsledare, banker och exakt alla som har något som helst att säga till om. En av de viktigaste kuggarna i maskineriet är de populära artister som, i utbyte mot kändisskap och pengar, har gått med i ordern för att hålla världsbefolkningen upptagen och ouppmärksam medan Illuminati-medlemmarna roffar åt sig allt mer makt. De kändisar som vägrar – Michael Jackson, 2Pac, Kurt Cobain, varför inte slänga in Elvis och Amy Winehouse när vi ändå är igång – mördas, medan andra, som komikern Dave Chappelle, bara blir utfrusna och motarbetade.

”Okej? Och vad finns det ens för bevis för det?”
– Eh, vilka bevis finns inte, borde frågan vara


Sponsrad länk: Spela casino utan svensk licens.
 

”Så om Illuminati verkligen finns – vad är målet?”
– Slutmålet är att upprätta en totalitär världsregering under namnet The New World Order, vars syfte är att styra världen med järnhand via propaganda, övervakning och våld. Frågar man vänsterorienterade stödjare av Illuminati-teorin skulle det i praktiken kunna innebära att samhällsklyftorna växer ytterligare, medan högerorienterade oroar sig för att regeringen ska börja indoktrinera folk till att bli homosexuella eller tvinga alla skolor och dagis att införa ”hen”. Medlemmar från den kristna amerikanska ultrahögern, som utgör en betydande del av de som tror på Illuminati, menar dessutom att denna auktoritära världsregering har till uppgift att förbereda inför återkomsten av antikrist.

”Jaha? Kommer djävulen in i bilden nu också?”
– Ja! Jay Z kallar ju sig själv för J-Hova, vilket syftar till den bibliska gudens rättmätiga namn Jehova och därför är en hädelse. Och på sitt debutalbum hade han låten D’Evils där han sa ”I never pray to God, I pray to Gotti”. Dessutom har han ju släppt en låt som heter Lucifer. Och vi ska inte ens tala om Lady GaGa, vars videor är fyllda av ockulta symboler. OCH BEYONCÉ VAR ALDRIG ENS GRAVID FÖR ATT… Äh, häng med nu för fan!

”Sa du förresten inte att den bayerska Illuminati-ordern i upplysningens namn arbetade för att motverka religionens makt över folket? Det här låter ju precis tvärtom.” 
– Du är förblindad av detaljerna. Fokusera på helhetsbilden istället. Som att Rihanna nyligen instagrammade omslaget till novembernumret av engelska GQ där hon hade ormar i håret och reptillinser. Bildtexten? Ett citat av Drake-raden: ”Medusa head on me like I’m ’luminati”. Hon erkänner ju!


rihanna.jpg

”Men låt oss backa bandet. Du sa att
Illuminati-teorin har en del stödjare bland den kristna amerikanska ultrahögern. Men om jag söker på ’Illuminati’ på Twitter är det mest tonåriga hiphopfans som skriver om det?”   
– Visst är det fint när medlemmar ur radikalt olika grupper kan samsas om något? Experter menar dock att Illuminati-teorin ytterst fungerar som en förklaringsmodell, fast på olika sätt för olika grupper. Minoriteter som tror på den använder den som förklaring till varför de inte har någon makt, medan de medlemmar ur den kristna amerikanska ultrahögern som tror på teorin använder den för att förklara varför de håller på att förlora den makt de en gång har haft.

”Fast om tanken är att Illuminati ska styra världen i hemlighet, varför ger dess medlemmar oss så många ledtrådar?”
– Varför ställer du så många frågor? Det är väl samma anledning som att seriemördare, åtminstone på film, alltid lämnar ledtrådar och pussel som någon skäggig och halvalkoholiserad, men ändå passionerad, polis kan lösa. 

”Så hur kan man göra för att inte bli vilseledd av Illuminatis outtröttliga propagandamaskin?”
Börja med att sluta tro på vad politiker, kända människor, journalister (släng hela den här guiden alltså), nyheterna, antagligen även dina lärare och föräldrar säger. Istället – läs och börja okritiskt tro på det den anonyma signaturen skriver på valfritt konspirationsforum.


 

Dementierna

Medan de flesta som anklagas för att vara med i Illuminati förståeligt nog väljer att behandla påståendena som ogrundade fantasier hos människor som önskar att världen vore en lite mer spännande plats, valde Jay Z en annan metod. Som den artist med kanske flest Illuminati-rykten kring sig spelade han 2010 in låten Free Mason med Rick Ross där han dementerade att han var en frimurare. Uppmärksamma läsare noterar att Frimurarorden egentligen är ett helt separat sällskap, men som med mycket annat bakas den ändå in i den stora Illuminati-kakan. Men trots att Jay Z förnekade sitt medlemskap med rader som ”I said I was ’amazin’ – not that I’m ’a Mason’” glömde han att informera Rick Ross som glatt proklamerade att han var med genom att rappa ”Free Mason, freelancer… built pyramids, period, we masters”. 

Härskande rymdödlor

En ännu mer bisarr teori som är kopplad till Illuminati eller den nya världsordning skapades av den före detta engelska fotbollsspelaren David Icke. Hans bok med det extremt passande namnet The Biggest Secret (1999) argumenterar för att utomjordiska, humanoida och bloddrickande reptiler styr världen från sina hemliga hålor i, du gissade rätt, jordens inre. Ödlorna härstammar från stjärnkonstellationen Draco, antagligen mest för att det för tankarna till drake, som naturligtvis också är en reptil. Som dock inte har funnits på riktigt, men skitsamma. Och just det, rymdödlorna kan ändra skepnad och Bush-familjen, Drottning Elizabeth och ungefär alla andra människor med makt är egentligen reptiler. 
 

Främsta förespråkare: David Icke själv. Men i amerikanska Public Policy Pollings studie över konspirationsteorier från 2013 sa 4 procent av de tillfrågade att de stödde David Ickes teori. Det kan jämföras med 6 procent som sa sig tro att Usama Bin Ladin fortfarande lever, 7 procent som trodde att månlandningen var fejkad och 51 procent som trodde att en större konspiration låg bakom mordet på John F. Kennedy. 
 

Varför det skulle kunna stämma: Ödlemänniskor som begrepp har funnits i allt från aztekisk till hinduisk mytologi. Annunaki, en ras utomjordingar eller gudar som, beroende på vem du frågar, skapade människan eller vakade över den omnämns i den, i runda slängar, 3 500 år gamla babyloniska skapelseteorin. Och ja, dessa övernaturliga gestalter har ibland avbildats som människoliknande reptiler. Andra ”bevis” är endollarsedeln vars kanter sägs föreställa ödleskinn. Se även Iggy Pops läderaktiga hud.
 

Varför det antagligen inte stämmer: Förutom allt ovanstående? YouTube-klipp med namn som ”Bush Senior Eye Shift in Super Slow Motion”, där George Bush den äldre under ett samtal med Bill Clinton påstås råka byta skepnad i en splitsekund, är mest en fantastisk gestaltning av frasen ”man ser det man vill se”. Detta trots att kommentaren ”They are both illuminati, one is also reptilian” är ganska övertygande.

 

5 tecken på Illuminatis existens (enligt flummarna) Den amerikanska dollarsedeln

På baksidan av den amerikanska endollarsedeln finns en ofärdig pyramid med ett öga högst upp. Konspirationsteoretiker anser att detta är en symbol över Illuminatis maktstruktur – den hjälplösa massan i botten, en mäktig minoritet högre upp och ett allseende öga i toppen som övervakar allt. På pyramidens finns även de romerska siffrorna ”MDCCLXXVI” vilket bildar årtalet 1776 – den bayerska Illuminati-orderns födelseår. Det är även året då den amerikanska självständighetsdeklarationen skrevs på, men ändå. Under pyramiden står den latinska frasen ”novus ordo seclorum”, vilket betyder ”New Order of the Ages” och syftar till USA:s begynnande resa som självständig stat. Men det är inte så viktigt enligt vissa, som hellre brukar säga att översättningen blir ”New World Order”. På YouTube kan man även se klipp på när en person viker sedeln så att det ser ut som att World Trade Center-tornen brinner.

jayz.jpg

Jay Z igen
Pyramiden är en viktig symbol inom Illuminati-mytologin. Det främsta tecknet på att Jay Z, enligt de som tror på teorin, ingår i ordern är symbolen för rapparens gamla skivbolag Rocafella Records. ”The Roc”-tecknet formas av att göra händerna till en pyramid. 


George Bush och den nya världsordningen
I ett tal som George Bush den äldre höll den 11 september 1990 (hallå, notera datumet!), där han pratade om världen post-Kalla kriget sa han: ”Until now, the world we've known has been a world divided – a world of barbed wire and concrete block, conflict and cold war. Now, we can see a new world coming into view. A world in which there is the very real prospect of a New World Order.” Uh-oh!


Det allseende ögat
Har ni tänkt på att många artister gillar att plåtas med ena öga täckt av handen? En snygg pose, kanske? Nej, en hänvisning till det allseende ögat enligt stödjare av Illuminati-teorin.

actual_proof_that_the_illuminati_exists.jpg

Stadsarkitektur

Visste ni att ett pentagram bildas om man i Google Maps drar streck mellan Vita huset och andra viktiga platser i Washington D.C? Och vi förstår alla vad det betyder. Att pentagram bildas lite varstans, till exempel mellan fem Outback Steakhouse-restauranger i utkanten av Phoenix, Arizona? Vem bryr sig!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!