Nybakade krögarparet öppnar Robb

13:46 26 Apr 2023

Både pizzorna och krögarna är nybakade på restaurang Robb i Syster Marmelads gamla lokaler vid Mariaplan i Majorna.

Vad gäller den gräddade pajen söker krögarduon, tillika äkta makarna, Karl och Linnea Robb Kaardal sin inspiration från de kultförklarade och på sin tid banbrytande pizzagurusarna på Lilla Napoli i Falkenberg. Det vill säga, nördigt bra napolitanska pizzor med stora luftiga kanter och suktande slafsig sås. 

Det är första gången som paret driver en restaurang. Karl är i grunden musiker och Linnea jobbar med byggnadsvård. I bakhuvudet har dock en längtan efter en egen restaurang legat och pyrt ett tag. Att det skulle bli just en pizzeria var emellertid solklart.

Intresset för pizza väcktes redan för flera år sedan efter ett besök på just Lilla Napoli. Hemkommen därifrån började Karl experimentera hemma i köket, bara ett stenkast från där Robb nu ligger, med målet att åstadkomma någon lika gott. Gränsen för experimenten flyttades successivt. Så småningom byggdes en egen ugn och det gräddades efter ett tag i den hemsnickrade 400-gradiga konstruktionen på föreningens innergård. Det ledde i sin tur till ett gästspel på ett närliggande café och hyllningskören för duons goda pizzor sjöng allt högre lovsånger.
– Ni måste öppna en restaurang och köra era pizzor nån gång, sa gäster och vänner och då blev en naiv tanke ett frö om någonting som skulle kunna bli en verkligen, förklarar Karl. 

Tiden gick, månader blev år. Karl och Linnea gick på flera visningar, men ingen lokal kändes helt rätt. Sen en dag fick paret nys om att Syster Marmelads vackra lokaler skulle bli lediga och då föll allting på plats. 

Sedan övertagande har renoveringen varit igång för fullt och Linnea, som passande nog jobbar med byggnadsvård, är naturligtvis den drivande parten. Stilen på inredningen är modern retro och flirtar med 60-talets gröna och bruna toner, ädelträ, formgiven elegans och gedigna materialval.
– Det är jag som är handy-women! Jag har byggt, eller modifierat, majoriteten av möblerna och inredningen själv, säger Linnea med en viss stolthet i blicken. 

Bakom bardisken står också den nya ugnen. Denna gång är den dock inte hemgjort utan specialbeställd från den ikoniska ugnstillverkaren Marco Parente i Neapel.
– Det är hjärtat i restaurangen, säger Karl och tittar drömskt mot den massiva vedeldade ugnen. 

Paret har nu bott i Majorna i tio år och med Robb hoppas man kunna bidra med ännu mer trevlighet. Robb blir en intim och familjär krog där vänner och familj kommer att vara frekventa besökare. 

Vid sidan av pizza blir det egentillverkad gelato och lite småplock på menyn. I glaset blir det lokal öl, kreativa alkoholfria kompositioner och ett fokus på vin från hantverksmässiga producenter.
– Vi kommer inte att begränsa oss efter någon filosofisk inriktning när det kommer till vinerna, utan servera det som vi tycker är gott och som är hantverksmässigt gjort. 

Till en början blir det fullt upp med att servera gästerna som får plats inne i matsalen, men så snart gänget är lite varmare i kläderna öppnar uteserveringen upp.
– Vi har bästa solläget här, så det kommer att bli riktigt nice, avslutar Linnea innan hon och Karl återgår till förberedelserna inför öppningen. 

Restaurang Robb slog upp portarna för allmänheten den 14 april och håller öppet onsdag till lördag mellan 17-22. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens senaste hotellkomplex, ute på Lindholmen, ligger restaurang Fei. En kinesisk tillflyktsort med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Byggherren till fastigheten som restaurangen och hotellet ligger i är den kinesiska biltillverkaren Geely, mångårig ägare till Volvo. Med en ambition om att skapa en kinesisk restaurang i absoluta toppklass, öppnade ägarna upp plånboken på vid gavel och importerade både stora delar av inredningen, samt några enligt utsago, riktigt vassa kinesiska kockar.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.