Ny stjärnkantad technotolva från Göteborgsbolag

10:53 13 May 2019

På nya remixplattan Bror09 hittas namn som Tora Vinter och Shakarchi & Stranéus.

Techno och Göteborg passar ihop som sangria och solsken, så det är ingen överraskning att Bror Records nya remixtolva Bror09 är en fullträff. Det Göteborgsbaserade skivbolaget som drivs och startades av Martin Nowakowski har tidigare stått bakom en hel del bra låtar, bland annat förra årets släpp från Tora Vinter. Tora är även en av dem som medverkar på Bror09, tillsammans med Johanna Knutsson, Shakarchi & Stranéus samt Martin själv under namnet DJ Lily.

Hej Martin! Berätta lite om ditt skivbolag Bror Records.
Hej! Bror Records är ett skivbolag för elektronisk dansmusik som jag startade 2015. Via Bror och dess sub-etikett Lilies ger jag mina vänner och mig själv möjlighet att ge ut musik på vinyl. Hittills har jag fått den fina möjligheten att samarbeta med  Arkajo, Tora Vinter, Joel Alter samt Christoffer Berg och jag är fett glad över att nu även få jobba med Johanna Knutsson och Shakarchi & Stranéus.

Till en början fanns musiken endast tillgänglig på vinyl, men i takt med att katalogen växte så insåg jag att musiken självklart borde finnas tillgänglig för lyssning för alla som saknar vinylspelare. Musiken på Bror finns sedan 2017 digitalt och i juni i år lanseras även Lilies digitalt. 

Du djar även under namnet DJ Lily, vad är din bästa låt att spela för ett dansgolv?
Tora Vinters fantastiska Morgiana som vi släppte förra våren är en låt som många frågar om. Jag älskar stämningen och Veraluz röst är förtrollande!

Nu släpper Bror Records sin remixsamling Bror09 på vinyl. Vad är det som gör att techno och vinyl går så bra ihop?

Att ge ut en vinylskiva är det finaste sättet att framhäva musiken på och jag älskar möjligheten att kunna rama in hela skapandeprocessen med något fysiskt. Techno och vinyl har såklart en lång historia ihop, en gång i tiden var vinyl det enda sättet att dja på. Den möjligheten är något jag vill fortsätta att främja.

Bland spåren finns mixar av Tora Vinter, Shakarchi & Stranéus samt Johanna Knutsson. Hur skiljer sig de olika artisternas stilar åt?
Att göra en remixsamling öppnar upp för fri tolkning, en invit till uttryck. Då vill en ha artister som har olika utgångspunkter och stilar, vilket verkligen är fallet med alla på den här releasen! Johanna Knutsson är en dynamisk artist och hennes dj-set är enastående, det kändes spännande att få höra hennes ambienta tolkning på Toras låt Sheherazade, en låt som jag själv remixade i fjol med ett helt annat utgångsläge. Johanna har även döpt sin version till Rymdskogen Remix och den lever verkligen upp till det namnet.

Shakarchi & Stranéus vann manifestgalans pris för bästa dans med motiveringen ”Jorden runt på mindre än en timme. Med musikalisk start och målgång i Göteborg.” Deras remix på Morgiana bibehåller mycket av originalets känsla, men har en sagolik touch som har blivit lite av deras signatur, lägg märke till kören i bakgrunden! Det är roligt att höra dem tillämpa sin stil på en så pass atmosfärisk originallåt.

Tora Vinters remix på min debutlåt Folia är den låten från EPn som är bäst lämpad för dansgolvets sena timmar. Tora är en mästare på miljöer och har verkligen satt originallåtens element i nya drömska landskap med hypnotiserande rytmer.

Vinylen i sig är ju väldigt snygg och är designad av Sara Shakarchi. Vad gör omslaget för musiken i din mening?
Utan omslag känns det verkligen som att en stor del av releasen saknas. Omslaget är också ett sätt att kunna involvera duktiga illustratörer och formgivare i ett projekt. Jag är otroligt glad över att få jobba med Sara, ända sedan jag såg hennes vackra illustrationer på Röda Sten så har jag velat få in hennes konst på något sätt. Det är tack vare Ingrid Arnsand Jonsson som vi lyckades få ihop Saras illustrationer med resten av skivans layout.

Bror09 spelas i P3 den 13 och 20 maj klockan 19-21. Releasedatum digitalt och på vinyl är 24 maj, men du kan förhandslyssna på den här redan nu.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!