Nu öppnar FIR

Redaktion 10:13 24 May 2024

Efter 16.00 och 485 dagars väntan öppnar dörrarna officiellt till FIR på Karlshamnsgatan. Buddha Bowett och Mark Schorah berättar om arbetet bakom och vad vi kan förvänta oss av Karlskronaplan framöver.

Text: Veronica Delgado

– Det har varit en process med en plan som ändrats flera gånger, jag tror jag har ändrat om menyn runt 30 gånger. Man börjar någonstans men slutar med något helt annat. Vi jobbar mycket med det som presenterats under arbetets gång, kaklet på väggarna i lokalen visade sig till exempel efter att vi rivit ner 15 lager tapet. Och vi valde att behålla kaklet och ta fram estetiken i lokalen organiskt på det sättet.

För visst jobbar ni organiskt på många sätt?
– Ja, vi använder lokala produkter och leverantörer. Vi har fått jättemycket hjälp från andra, och så har hela stället växt fram på det sättet.

Vem mer har ni fått hjälp av?
– Jag (Buddha) har sedan tidigare Café Flax, som ligger mitt emot FIR, och vi har så många stammisar där som varit involverade i vårt nya ställe, FIR har byggts upp med ungefär 60% hjälp med volontärer från Flax. Det känns som vi är ett community och ordspråket ”it takes a village…” ja, det stämmer.

Så, i den långa processen, vad är det som tagit längst tid?
– Pappersarbete och planering. Lokalen har inte varit en restaurang tidigare, och vi har behövt flera tillstånd och system som tagit tid. Ska man ha fler än 15 sittplatser behöver man till exempel tillstånd för det, bygga handikappsanpassad toalett och så vidare. Vi har även behövt bygga om mycket i lokalen och tänka på flödet i hur man jobbar på en restaurang.

Ikväll öppnar ni officiellt. Vad kan vi förvänta oss?
– På FIR ska man kunna droppa in på en öl med kompisarna men också kunna ta med mormor på middag. Allt är såklart veganskt och maten är i stort fokus, till skillnad från Café Flax. Här har vi ett stort kök och lagar både små och stora rätter. Vi har även specialbryggd FIR-öl och massor av vin.

FIR öppnar idag klockan 16 och firar öppningen fram till midnatt.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera