Nordic Kiwi får mycket glädje av att brygga hantverksöl med sydländsk själ"

16:18 20 Dec 2017
I bilden ovan ser vi ett par söta kiwis som startade Nordic Kiwi Brewers några år tillbaka. De har sitt fokus på 100% Nya Zeeländsk humle. Med sina rötter i Nya Zeeland och bryggningen i Sverige, hoppas de att de med sitt hantverk lyckas fånga det nordiska hjärtat och förmedla känslan av den södra själen.
 
Vi har pratat med Craig Donovan från Nordic Kiwi Brewers som berättar att detta blir Nordic Kiwis tredje år på Nöjesguidens Ölmässa och han säger att  mässan är bra och grabbarna är glada över att vara tillbaka. Craig säger att de uppskattar mässan för att det är en trevlig atmosfär, folk är vänliga och att det är en mysig mässa med schyssta vibbar. För den som aldrig har besökt en ölmässa tidigare säger han att bortsett från chansen att träffa roliga och intressanta människor och uppleva ett brett utbud av smaker av vad som kan kallas öl, kan du som bonus kanske också har det trevligt. 
 

Craig säger att det är svårt att säga vad som kännetecknar en bra öl.

– Det är en mycket subjektiv fråga. Vad gör bra musik? Vad gör god mat? Du kanske säger "kvalitet" - men vad är kvalitet? Nirvanas musik kunde ha ansetts bara vara en massa ljud tills det sparkade igång en rörelse och en ny musikgenre. Ska en kvalitetsöl vädja till massorna eller de som befinner sig i utkanten? Ska man hålla priserna nere och sälja i stora volymer eller få det kostar mer för kvalitet? Det är svårt at säga.
– Vi tar mycket inspiration från både NZ och Norden och skapar öl vi själva tycker om.

När vi frågar Craig vilket är hans favoritöl just nu, är han inte blyg för att marknadsföra deras egen Pacific Winter som är en English Style Extra Special Bitter med massor av maltiga knäck toner - perfekt för vintersäsongen, säger han. Men han nämner också att alla öl har sin tid, plats och sällskap.
– All öl! Ärligt talat finns det ingen specifik ölsort vi föredrar - alla varianter har sin tid, plats och sammanhang. 

Han tror att det finns många faktorer som driver ölälskare att bli ölproducenter - från friheten för att skapa konstiga och underbara recept, till det konstverk som klär ölen. Och kanske tanken på att stå upp mot etablissemanget genom att vara oberoende, tuff och lite trotsig.

 
På frågan om nästa stora öltrend svarar han:
– Burkar! Och när det gäller ölmässor vill vi från vår sida se mer av de mindre evenemangen med fokus på atmosfär och underhållning. Dricka lite god öl, lyssna på bra musik och ha det trevligt.
 
Craig säger att det är svart att säga om intresset för ölmässor blir mättat snart. 
– Det finns fortfarande en stor efterfrågan från den ölälskande allmänheten att besöka ölfestivaler. Utmaningen är förmodligen mer för oss hantverksbryggerier att visa upp nya öl och att hitta tid att delta på alla dessa event. 
 
Killarna hade många öldrivna diskussioner om att börja jobba med öl innan de sa: Ok, kommer det här att bli något eller inte...? Så de påbörjade arbetet med affärsplanen 2013 och resten är historia. Men man kan nog spåra det ännu längre tillbaka till när de båda drack Macs Ale - det ursprungliga hantverksbryggeriet i Nya Zeeland, för många år sedan. Med andra ord, inspirationsfrön såddes för länge sedan. Kanske var det ödet? 

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!