Ur filmen Ema

NonStop Entertainment och Sveriges indiebiografer i ett unikt samarbete

Redaktion 13:36 22 Apr 2020

Exklusivt för Nöjesguiden berättar filmdistributören NonStop Entertainment om sitt nya koncept som ska stötta indiebiografer och kvalitetsfilm i dessa för filmindustrin hårda tider. 

I nuläget är det svårt för de olika distributörerna att hålla premiärdatum på grund av alla restriktioner och nedstängda biografer. Filmpremiärer skjuts en efter en fram på obestämd tid. NonStop Entertainment vill därför erbjuda Sveriges indiebiografer ett digitalt alternativ för bioaktuella filmer.

Den första releasen blir det chilenska dansmusikaliska dramat Ema i regi av Pablo Larrains (No, Jackie, Nerruda) med premiär 8 maj.

Såhär fungerar det i praktiken: NonStop Entertainment förser alla deltagande biografer, öppna som stängda, med en vimeo-spelare som biograferna kan länka till eller embedda på sina hemsidor. Alla som vill titta på filmen betalar 99 kr för en digital biljett för att få se den bioaktuella filmen online och samtidigt stötta sin favoritbiograf. NonStop kan se vilken biograf uthyrningarna kommer från, och delar intäkten med denna.

Distributionschefen på NonStop Entertainment, Johannes Glaumann, säger:
—Har våra indiebiografer ingenting alls att erbjuda i den här hemska tiden så kommer vi komma ut väldigt biograffattiga på andra sidan, och boende i mindre städer kommer få mååånga mil att resa till närmsta biograf. Det finns så klart också risk för att biograferna tappar den nära kontakten med sina stammisar om det är tyst från dem för länge, och det vore ju katastrof.

NonStop Entertainment poängterar att detta öppnar för möjligheten att jobba tillsammans med biograferna och inte bara fokusera på digitala alternativ som riskerar försumma dem. De deltagande biografernas besökare får möjlighet att se god film i karantän, och samtidigt får biografen intäkter.

Nedan listas biografer som fått upp spelaren redan. Hos de flesta går det redan nu att förhandsbeställa den digitala filmen till den 8 maj:
Bio Zita, Stockholm
Biografen Panora, Malmö
Gasklockorna, Gävle
Klarabiografen, Stockholm
Bio Roxy, Örebro
Bio Aspen, Stockholm

​De biografer som fortsatt håller öppet kan fortsätta erbjuda biovisningar på duk precis som planerat. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!