Nöjesguidens favoriter bland Stora Journalistpriset-nominerade

11:20 26 Oct 2012

Igår släpptes nomineringarna till Stora Journalistpriset. Till vår stora glädje är regissören Malik Bendjelloul nominerad till Årets Berättare. Anledningen till den prestigefulla nomineringen är årets svenska film Searching for Sugar Man, ett fantastisk porträtt av den bortglömde folkpoeten Sixto Rodriguez och en kamp för upprättelse. 

Sist vi talade med Malik, hade han precis tackat nej till sin första Hollywood-film. När vi nu fick tag i honom, för att gratulera till nomineringen, har buzzen kring filmen fortfarande inte lagt sig. 

– Jag reser fortfarande runt mycket med filmen, försöker börja hinna sätta igång med nya idéer i pauserna.

Vad tänkte du när du fick höra om nomineringen?

– Jag blev väldigt glad, det är tjusigt pris.

Om du var tvungen att definera dig själv och ditt yrke, skulle det vara som just berättare då?

– Tja, det skulle man väl kunna kalla det. Berättare låter flott.

Har du haft någon kontakt med Rodriguez sedan filmens släpp?

Jag pratade med honom just, vi var med i samma radioshow i Toronto tidigare idag. Han verkar trivas, han är ute på USA-turné och ska snart spela på på Royal Festival Hall i London. En av hans döttrar mejlade häromdagen och sa att hennes fars turnerande hade gjort att hon lyckats rädda sitt hus från kronofogden.

Agnes-Lo Åkerlind har kallats för underbarn. Som 19-åring började hon som reporter och producent på P3 för att sedan gå producentutbildningen på Dramatiska Institutet. Idag är hon mest känd som hjärnan bakom de serier som gjorde webb-tvn något att räkna med - Rebecca & Fiona och den senare Danne & Bleckan. Nu är hon, tillsammans med Clara Mannheimer nominerad, till Stora Journalistpriset som Årets Förnyare. 

– Det är såklart superkul att vara nominerad. Det är en stor ära. Jag har aldrig ens vågat drömma om att komma i närheten av Stora Journalistpriset!

Det som gjorde Danne & Bleckan så bra var att serien aldrig cementerade fördomar om förorten. Är du född med fingertoppskänsla?

– Haha, kanske det kanske. Jag vet inte, jag har alltid varit intresserad av hur människor funkar. Varför vissa gör si och andra gör så. Och inget är så enkelt att det bara finns en förklaring.  Jag har rört mig i olika sammanhang - förflyttat mig mellan olika kulturer och värdegrunder. Jag har försökt fatta hur saker hänger ihop och varför folk gör som de gör, känner som de känner. Sedan brinner jag för att jämna ut orättvisor och är lagd åt det nostalgiska och sentimentala hållet. Jag gillar när det händer saker och vill alltid vara mitt i. Det verkar vara en lyckosam kombination för den här fingertoppskänslan du pratar om. Egentligen är det inte så komplicerat. Man vill ju att det ska kännas på riktigt bara.

Vill du fortsätta göra serier för webb-formatet eller lockar gammel-tv?

– Formatet spelar ingen roll för mig. Jag vill göra en tredje serie på webben men utvecklar för närvarande program för tv-tv också.

Vad saknas i det det svenska medieutbudet? Och vad skulle vi  kunna ta bort ur tablåerna?

– Ja du. Svår fråga! Jag funderar inte så mycket över sådant. Jag fokuserar på vad jag vill göra och hur jag ska nå dit.  Men givetvis skulle jag vilja att programmakare och kanaler funderade mer över hur vi kan bidra till ett mer öppet och tolerant samhälle. Man kanske inte ska ha ett program som handlar om ett gäng kvinnor som är entreprenörer men blir kallade "fruar". Vi kanske inte behöver olika killduos i varenda kanal som oreflekterat skriker och gapar med andra killar.

Jag vill se fler tjejer som subjekt. Fler tjejer i huvudroller och fler tjejer som får prata om annat än snubbar och/eller utseende. Jag tror vår tillvaro skulle bli härligare om vi gemensamt tog ansvar när det kommer till genus, klass och etnicitet. Det är roligare att krossa fördomar än cementera dem.

Vad mer händer framöver?

– Jag har precis börjat på Eyeworks. Här ska jag utveckla nya program och förhoppningsvis hinna producera ett och annat också!

 

Malik Bendjelloul och Agnes-Lo Åkerlind är Nöjesguidens favoriter av nomineringarna. För den fullständiga listan av de nominerade, se här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!