Nöjesguiden ❤ Say Lou Lou

14:10 25 Apr 2013

say-lou-lou_foto_andreas-ohlund.jpg


Det senaste året har systrarna Miranda och Elektra hunnit med två turnéer, blivit hypade internationellt och tvingats genomföra ett namnbyte. Vendela Lundberg har träffat Say Lou Lou.

 

Jag har gått till Hotell Lydmar för att träffa Miranda och Elektra Kilbey, enäggstvillingarna som idag kallar sig för Say Lou Lou. Allt har dragit ut på tiden, och istället för att sätta mig ner med dem direkt, får jag höra dem framföra låten Fool of Me, när de soundcheckar inför kvällens showcase. En låt som ger uppriktiga rysningar, och som ena systern Elektra berättar för mig att de aldrig har framfört live tidigare. 

 

– Allting vi gör är nytt för oss. När vi spelade på Popaganda förra sommaren var det första gången vi ens uppträdde live. Miranda hade 40 graders feber och kunde inte prata, vi skulle stå på en stor scen och ingen hade hört oss förut. Det var jättemycket press, vi spelade direkt efter Icona Pop och de hade stått där och verkligen röjt. Och så kommer vi, med melankoliska poplåtar mitt på ljusa dagen, när det var 25 grader varmt på Eriksdalsbadet. Jag kan inte säga att det var världens bästa spelning. Att vi ens klarade det.

 

Det är mycket Say Lou Lou har klarat av på ett år. Två turnéer har de hunnit med, på vissa platser i Europa har de inte stannat längre än att de hann se mer än en gata. Men även om tjejerna inte är ”too cool for school”, som de själva säger att många verkar tro, har de onekligen fört sig med en viss mystik. Internetbuzzen kring dem har varit stor, men verklig information har varit sparsmakad. 

 

– Jag tror så här: de flesta sakerna som är musikprojekt eller konstprojekt, vad som helst, allt det där är mycket mindre genomtänkt än vad folk tror. Oftast tror jag att det är en slump att saker blir som de blir – och sedan tror folk att man har någon masterplan. 

 

Deras musikalitet är däremot ingen slump. De föddes i Australien, efter att deras mamma, som tidigare spelade i ett punkband, flyttat dit för kärleken. I dagisåldern gick flyttlasset till Sverige men de har varit tillbaka i Australien flera vändor efter det, och gick i high school där. Under barndomen lyssnade de mycket på David Bowie, T-Rex, Cowboy Junkies och Kate Bush, och i stort sett alla släktingar de räknar upp sysslar med musik. Deras egen begåvning och fallenhet för att stå på scen är fruktansvärt uppenbar – trots det har många velat beteckna dem som svala, något som deras lättsamhet och sprallighet när vi ses, punkterar direkt.

 

– Den största besvikelsen, eller käftsmällen, är att man tror att folk förstår hur man är, säger Miranda. Man glömmer bort att alla inte vet vad för slags personlighet man har och så blir man totalt misstolkad. 

– Någon frågade om det var pappa som hade gjort allting, fortsätter Elektra. Pappa visste inte ens om att vi gjorde musik förrän han såg det på internet! 

 

När Maybe You läckte på nätet i början av förra sommaren, gick allting väldigt fort. Elektra och Miranda berättar att allt de hade då, förutom hypen kring låten, var en svartvit bild. En bild som fortfarande används. 

 

– Vi har ju kört jävligt länge, ett helt år, på en låt, säger Miranda. Det är sjukt, två turnéer på en låt. Det är jobbigt för man vill ju att folk ska få höra mer, det är det enda man vill. Folk har ju byggt upp massa bilder om hur allt kommer att vara, fast de bara hade hört en låt innan.

 

Då när Maybe You kom och jag, tillsammans med franska skivbolaget Kitsuné och resten av internet, fick upp ögonen för Say Lou Lou och deras fullkomliga drömpop, hette de något annat. Vi måste prata om var Saint Lou Lou tog vägen. 

 

– Det var så enkelt som att det var en tjej som hade ett liknande namn. Hon är en countrysångerska från Tyskland, hon hade ett vanligt artistnamn och sedan det namnet som sitt alias, typ som Sasha Fierce. Hon hade trademarkat det fonetiskt.

 

Var det lätt för er att då ändra till ”Say”?

 

– Nej, det var ett stort trauma. Det är det som har gjort att det har tagit så lång tid. Det hände i höstas och vi ville inte byta, så vi fortsatte att köra på Saint Lou Lou men sedan blev det bara värre och värre. Vi blev fetingstämda helt enkelt, så vi var tvungna att byta namn till slut. Vi förlorade väldigt mycket tid, pengar och energi, vi skulle ju ha släppt Julian i januari.

 

Låten Julian har fått sitt namn av låtskrivaren Janne Kask (Brainpool-Janne!) och trots låtens redan romantiska idé, systrarnas rockarv hemifrån och andra spekulationer, bedyrar de att den inte handlar om Julian Casablancas. Kask är med och skriver Say Lou Lous låtar, duon Addeboy vs. Cliff producerar och som Miranda säger, de fem ”passar jävligt bra ihop” med sina olika musikaliska bakgrunder. Men Say Lou Lou har också hunnit med att skriva musik tillsammans med den institution som är Jocke Berg, och som vanligt när det gäller den mannen, är allt lite hemligt. 

 

– Vi får se vad som händer, säger Elektra. Alla har väl haft en Kent-period. Det är svensk nationalism, fast cool nationalism. Jag visste inte att han skrev för andra förrän vi skulle skriva med honom. Det var sjukt kul att höra honom sjunga på engelska. Det som Jocke är väldigt bra på är melodier och koncept. Han är cool. 

 

De är överens om att deras ivrighet och otålighet, tillsammans med att de är extrema perfektionister kan vara en svår kombination. En annan knepig kombination är detta med att vinna den svenska publikens hjärtan, när det var andra delar av Europa som gav, och fortfarande ger, respons direkt. 

 

– Vi känner väl att vi vill vara ett internationellt band, säger Miranda. Folk förknippar så mycket saker med svenska band och det är väl det vi inte vill, att folk ska tro sig veta hur vi är. Det är skönare om Say Lou Lou bara är ingenting. 

 

Men Say Lou Lou är inte ingenting. Det går inte att värja sig från deras klara röster och snygga produktion. Mycket ska hända innan de släpper sitt album, i sommar åker de för att göra musik i Umeå och Los Angeles. En sak lovar de dock.

 

–Vi kommer alltid att babbla väldigt mycket, säger Miranda och blir snabbt avbruten av sin syster.

 

– Mamma säger att vi var som de där bebistvillingarna på YouTube som står och pratar i ett kök. Vi ser världen utifrån varandra och genom att prata. Så när jag är själv hemma, hatar jag att vara ensam. Fan vad tråkigt det hade varit att vara ensam. 

 

Julian släpps den 6 maj via Cosmos Music Group på Say Lou Lous nystartade skivbolag à Deux.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!