Foto: Alexandra Rydberg.

Nöjesguiden ♥ Nikeisha Andersson

Frida Salomonsson 12:00 20 Jun 2014

Regissören Nikeisha ”I don't fool around" Andersson är 21 år och har dels ansvar för stora videoproduktioner, men främst ansvar för sitt eget liv. När vi ses på ett café vid Mariatorget är det tydligt hur viktigt det har varit för henne att få välja sin egen väg. "Jag tänker inte ge upp bara för att personer runt mig gjort saker jag inte kunnat påverka. Alla har val i livet."


Hur började allt?
– Med den här! Nikeisha drar upp tröjan och visar en tatuering på armen.­– Det är en symbol från tv-serien Förhäxad, det var mitt favoritprogram när jag var 9 år. I den perioden gick en nära släkting bort och jag hade det väldigt tufft. Det slog mig hur en tv-apparat kunde få mig att garva trots att jag var så nere. Det fick mig att undra vad det här med tv och film egentligen var. Hur fungerar det?

– När vi fick hem den första datorn och Youtube var nytt så satt jag och kollade på videos hela tiden. Så småningom fick jag upp ögonen för Windows Movie Maker och började ladda ner mina favoritserier och låtar, klippte ihop små musikvideos och skapade egna storys med materialet. Jag blev helt besatt av det där och fick flera hundra tusen visningar på Youtube. Movie Maker var väldigt trögt men det var tacksamt för en nybörjare. Idag klipper vi såklart i mer avancerade program, haha.

Har du haft någon riktigt mardrömsproduktion där allt gick fel?
– Det var en video för jättelänge sedan som var sjukt jobbig. Det var en otroligt liten budget och det fanns ingen förståelse från kunden om vad som gick att göra och inte för den summan. Den var jobbig för den drog ut på tiden jättemycket, och jag drar aldrig ut på tiden.

Vad är annars den vanligaste käppen i hjulet under en produktion?
– Det är när folk är sena och inte håller tiden. Det förstör för alla, om det är någon som ska ha make och artisten är en timma sen så måste hela schemat flytta en timma. Mitt egna team litar jag på, men just personer utifrån företaget som jag inte riktigt kan ge hela min tillit till. Då känner jag lite, kom igen, det är din egen video?

– Från mitt håll får inget gå fel, allt ska sitta. Ingen från min sida ska tabba sig. Är det artisten som gör fel, fine, då får skivbolaget stå för det. Men allt går att lösa. Oavsett hur dåligt något är så går det att lösa på ett eller annat sätt.

Vad hade du sysslat med nu om det inte gått vägen med detta?
– Jag hade varit död. Jag tror det på riktigt, jag skulle inte pallat. Om man bortser från allt annat i livet, så är jag annars jävligt duktig på kampsport. Har rött bälte med ett streck i Taekwondo. Nästan svart! Min moster var en stor mästare i karate, det ligger något i det.

– Sen är jag diplomerad magdansinstruktör också! Det började med att jag och min kompis slog vad om vem som kunde dansa mest likt Shakira. Jag vann.

Vad är du riktigt stolt över?
– Är fan stolt att jag pallat. Jag är glad att jag, peppar peppar, har valt rätt väg och lever hälsosamt. Att jag orkar göra det jag vill. Jag är nog inte stolt över något specifikt, utan mer mina livsval.

– Det har varit saker i mitt liv som bara har varit för mycket, men jag ältar inte. Jag tänker inte ge upp bara för att personer runt omkring gjort saker mot mig som jag inte kunnat påverka. Alla har val i livet. Det känns skönt att jag har gått min egen väg.

Hur skulle du beskriva din estetik och ditt uttryck?
– Jag gillar inte att nischa mig själv så, men jag gillar när saker och ting ser dyrt och fräscht ut. Om man ser en musikvideo med en bra klippning, då är det jag som gjort den!

Är du rik nu?
– Vet inte vad jag ska svara. Men jag kan ju göra vad jag vill, och jag har så jag klarar mig. Men jag bryr mig inte om pengar på det sättet, jag gör hellre nya videos än spenderar mina pengar. När jag väl köper saker så är det objektiv, steadicams och kranar.

– Jag är komplicerad i huvudet men är annars ganska enkel. Skulle jag ha femhundra spänn på kontot så skulle jag bara känna, fan vad najs. Jag kräver inte så mycket av livet på det sättet.

Vilka råd kan du ge till andra som vill komma vidare med sina kreativa projekt?
– Det är bara du själv som kan bestämma hur du ska känna, tänka och göra. Vill du något gör det, gör det bara. Det finns ingen som kan hindra dig från att göra något så länge du har huvudet vasst.

– Vi gör scheman för allt, jag vet hur lång tid varje tagning kommer att ta när jag skriver manus. Den här ljussättningen tar en halvtimme att rigga upp, eller den där sminkningen tar si och så lång tid att lägga. I don’t fool around.

Vad har du planerat framöver?
– Företaget har precis gjort ett samarbete med Youtube med lite tutorials. Sen har jag en video den 9 juni med en nysignad tjej från samma bolag som Anton Ewald. Men det roligaste är att jag snart drar till LA för att göra en video till Domo Genesis, en kille från Odd Future. Det blir kul.

–Utöver det så har jag en massa förfrågningar jag inte har svarat på, haha. Jag lyssnar på låten och vet direkt om jag vill göra den eller inte.


Nikishas fem favoriter bland de egna produktionerna:


1. Ica reklamfilm Mash up


2. DubVision & Firebeatz – Rockin
 


3. SamBoii – Västerortsstil


4. Sabina Ddumba – Scarred For Life


5. Alex Sayz ft. Tania Zygar – Freakin' Out

Vill du veta mer om Nikeisha? Här kan du leta.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Nöjesguiden ♥ Leo Forssell

"Vissa dagar vill man slänga sig ut genom kontorsfönstret." Under Brons stolthet talar ut om sitt jobb – inte bara trash talk – och sina tumblrs.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!