Nöjesguiden ♥ Nicole Sabouné

Frida Salomonsson 14:18 9 May 2014


Nicole Sabouné.

Med sitt mörka uttryck, sin genuina framtoning och unika röst når Nicole Sabouné hela vägen in. Hon deltog i The Voice men till skillnad från de flesta andra talangprogramsdeltagare känns det kapitlet redan överskrivet. Kanske just för att programmet behövde henne mer än hon behövde programmet. Hennes debutalbum Must Exist släpptes i februari och fick högsta betyg av Nöjesguiden. Vi pratade med henne om drömmar, supervalåret och att acceptera sig själv.

Du kom nyligen med ditt debutalbum Must Exist. Hur såg processen bakom det ut?
– Svårt att förklara, det var så många olika processer. Dels en låtskrivarprocess där jag fick utmana mig själv på plan där jag aldrig varit förr, en process där självförtroendet fick sig många slag. En process där musiken helt plötsligt blev konkret och en produkt. En process där jag själv och mitt namn blev en produkt.
– En process där jag var tvungen att hitta tillbaka till varför jag gör det här. En process där jag inför andra ska förklara hur allt känns, en process där jag ska läsa vad jag sagt och försöka inte tycka att jag är en bluff. En process där jag hittar tillbaka till mig själv och tycker jag är awesome och modig. Alla processer håller fortfarande på, och det finns så många fler. Men framförallt så älskar jag det här, och jag älskar mitt album, mitt band och var jag befinner mig. Det väger starkast. 

Hur kom det sig att albumet fick just det namnet?
– Jag älskar tanken på existens och just orden "must exist" tänkte jag skulle beskriva antingen något som måste få existera eller att något måste existera för att allt annat ska fungera. Typ som solen. Eller ens inre kärna. Eller kärlek. Eller ens första album. 

När bestämde du dig för att satsa på musiken? Har det alltid varit ett självklart val?
– Har aldrig riktigt tänkt så. Jag har alltid velat vara i musiken, och att få uttrycka mig genom musik och sång har alltid varit en väg för mig att känna frihet. Just ordet satsa känns så hårt. Däremot har det alltid varit självklart för mig att kämpa för att få göra det jag tycker mest om.  

Hur ser du på att många artister just nu tar politisk ställning?
– Jag tycker att det är mäktigt att folk vågar säga vad de tycker, oavsett om de är artister eller inte. Sedan är det ett väldigt viktigt år för alla. Vi alla har ett enormt ansvar som är så otroligt kraftfullt. Den som inte röstar borde ta sig en funderare.

Finns det några musiker som inspirerat dig?
– Oj, jättemånga! De inspirerar mig på så många olika plan. Svårt att rabbla upp för jag glömmer alltid någon som är otroligt viktig.

Jag såg en artikel där journalisten skrev att du ”ser ut som en vålnad från Sagan om ringen”. Jag skulle inte sträcka mig så långt, men du har helt klart en mörk look. Har du alltid haft den stilen?
– Hehe, ja, det var en fin artikel! Jag älskar fantasy så jag blev helt lyrisk.  Men nej, jag har inte alltid haft min stil. Den är något jag växt in i och med. Jag var väldigt kluven och osäker när jag var tonåring, när det kom till utseende och sådant, jag hade väldigt dåligt självförtroende. Men när jag började acceptera mig själv, hur jag såg ut, min kropp och vad jag hade för verktyg så började även min stil bli en del av mig. Jag bestämde mig för att försöka bli vän med mig själv och välja kläder som jag trivdes i utan att kompromissa. Idag är min stil en del av min identitet på ett sätt som jag diggar.

Din mentor i tv-programmet The Voice var Ola Salo, som du fortsatt jobba med även efteråt. Vad har han betytt för din musik och skapande?
– Ola har under hela vägen varit ett bollplank och ett stöd. Sedan har jag skrivit och jobbat mest musikaliskt med Nicklas Stenemo. Båda har gett mig självförtroende i mitt eget skapande och gör mig modig.

Vad har du nu för planer framöver? Och, på längre sikt, för drömmar?
– På torsdag åker vi till Kina och spelar, sedan är det fullt ös hela sommaren i Sverige! Det ska bli fantastiskt att få göra min första sommarturné. Men drömmar, alltså... Skratta mycket, bo någonstans som inte är Sverige, jämställdhet, göra konstig musik, göra okonstig musik, vara kär.

För mer av Nicole Sabouné, se hit.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!