Nöjesguiden ♥ Dilan Apak

Frida Salomonsson 15:45 17 Jun 2014

Dilan Apak

Dilan är komikern och juristen som hamnade på Sveriges Radio. För Nöjesguiden erkänner hon hur extremt nervös hon var över att ta över och förvalta Knyckares legacy på Tankemedjan, vilka av sina kollegor hon stör sig på och hur det var att växa upp i Täby.

Hur kommer det sig att Tankesmedjan är ett medie av få som lyckas behandla politik på ett vettigt och roligt sätt?
– Säkert för att vi egentligen är extremt tråkiga människor med diverse beteendestörningar som tycker det är givande att lägga vår tid på att kränka politiker. Tur för oss att någon ser ett värde i att pröjsa oss för det. Vi hade inte klarat oss i Fas 3.

Var det självklart att det skulle bli juristprogrammet för dig?
– Nä. Det var alltid självklart att plugga vidare efter gymnasiet men en annan hade ju drömmar om att bli skådespelare. Men vuxenvärlden satte ner foten och krävde en riktig utbildning innan jag kunde följa mina drömmar och bli kulturarbetare utan inkomst. Att det blev just juridik beror på resonemanget ”ändå en del som sagt att jag borde bli advokat för att jag snackar så mycket” plus bra betyg. Där har ni framgångsreceptet, ungdomar.

Vad har du pysslat med innan vi fick lära känna dig i Tankesmedjan, förutom att sitta med näsan i studentlitteratur?
– Under 2013 fick jag börja göra sketcher till Humorhimlen Lab och efter det blev jag programledare för Humorhimlen under sommaren. Extraknäckte lite som vikarie i SR Metropol också under tiden jag skrev min uppsats och sen var det raka vägen till Malmö och Tankesmedjan. En underbar flykt från juristvärlden.

Var du ändå inte lite nervig att axla programledarrollen efter Knyckare?
– Översätt lite till extremt. Emma Knyckare var och är fortfarande en av mina stora idoler. Jag hade en viss ångest över att ta över efter någon som är så above me. Jag bär också på något slags skuld som innebär att det värsta som finns är att vara respektlös mot någon som är äldre och coolare än du – samt att en alltid ligger i riskzonen för att vara det. Därför bär jag på en ständig rädsla att vara respektlös mot henne, vilket kan vara obefogat. Men det är det antagligen inte eftersom jag är en lillskit.

Ni är fem stycken som alla är sjukt roliga och smarta, är det inte någon bland kollegorna som blir lite störig ibland?
– Ahmed ska alltid skryta om hur många rappare han känner och pratar med på daglig basis för att han vet hur avundsjuk jag blir. Moa blir rätt jobbig när hon pratar om Lennart Holmlund för en märker att hon tror att de har något särskilt band sinsemellan bara för att båda är från Umeå. Jonatan ger mig anknytningsproblem för han har en varannan-vecka-princip där han växlar mellan att hylla respektive kränka mig. Vår producent är pappaledig nu och köper glass till oss ibland så honom kan jag inte klaga på.

Hur själadödande det är att behöva ha koll på allt kring politik?
– Allt handlar om balans. Efter en hel dag av politiskt trams är det viktigt för mig att koppla av och koppla bort med vad jag kallar "balsam för själen", det vill säga: Candy Crush, The Nanny och Keeping Up With the Kardashians. Hade jag inte haft det hade min själ antagligen tynat bort på grund av för mycket PISA-undersökningar och trökiga partiledare.

Din familj flyttade till Täby när du var liten, hur var din uppväxt där?
– Den var trygg och härlig och fin men samtidigt långsamt nedbrytande, om jag får lov att vara dramatisk. Växer du upp som icke-vit i Täby är du en ständig kontrast och din närvaro måste alltid bekräftas. Det är ganska fruktansvärt och det skapar en onödig känsla av identitetslöshet som kommer ikapp dig först när du blir äldre.

Finns det något som är viktigt för dig i ditt liv?
– Förutom familjen så är det väl att Marit Paulsen får ett långt och lyckligt liv i vilket hon kanske får träffa mig. 

Du spelar skivor precis som en person mitt i mediekarriären bör, vilken musik får man höra om man bokar dig?
– Jag hade en mycket kort DJ-karriär när jag bodde i Stockholm. Det var kul och lite traumatiskt. Nu DJ:ar jag mest om jobbet kräver det, t.ex. på P3 Älskar. Där går jag under namnet DJ Marit Paulsen och spelar gärna mycket Will Smith och Blümchens Heut' Ist Mein Tag på repeat.

Ruvar du på några dolda talanger?
– Jag ser ingen anledning att dölja några av mina talanger. Därför vet alla att jag är bäst på att tråda mina egna ögonbryn och mustasch, att jag är skrämmande bra på blockflöjt (både alt och sopran) och att jag kan nästan alla repliker i Sagan om de två tornen.

Vågar du tänka på ett liv post Tankesmedjan, vad gör du då?
– Det vore väldigt roligt att få fortsätta jobba med humor och få skådespela lite mer. Alternativt att få arbeta med Candy Crush på något sätt.

Mina topp tre bästa politiker utan att ta ställning *ler public service*

3. Kristina Winberg (SD) 
För att hon alltid är arg, kränkt och antagligen kan mörda med sina blickar – men ändå undviker att göra det. Det är ädelt.

2. Fredrik Schulte (M)
För att han är en riktig Täbymoderat som borde lyftas fram mer, för saker som att han velat legalisera hembränning och avskaffa bibliotekslagen. Han verkar ha ryggrad och principer.

1. Marit Paulsen (FP) 
För att hon helt enkelt är världsbäst. Hon är bäst på politik och bäst på att vara tant. Jag vill sitta i en husvagn med henne, äta kaffebröd och prata om antibiotikaresistensens annalkande katastrof.

Vill du ha mer av Dilan? Klart du vill. Lyssna på Tankesmedjan här.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Nöjesguiden ♥ Leo Forssell

"Vissa dagar vill man slänga sig ut genom kontorsfönstret." Under Brons stolthet talar ut om sitt jobb – inte bara trash talk – och sina tumblrs.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!