Nöjesguiden ❤ A$AP Rocky

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli 14:44 7 Sep 2012

Han kom från ingenstans 2011 och älskades för låtarna Peso och Purple Swag som blev fenomen på YouTube. När mixtapet LiveLoveA$AP släpptes gick hela hiphopvärlden bananas över hur bra det var. En stjärna var född, och stjärnan har denna sommar gästat såväl Lana del Reys National Anthem-video som Sveriges hipsterfolkfest Way Out West. Efter spelningen på den sistnämnda fick Nicholas Ringskog Ferrada-Noli en pratstund med A$AP Rocky.Han ligger på en mobil hängmätta på en gräsmatta på backstageområdet och ler, och han insisterar på att bli intervjuad liggandes. När hans team övertalar honom att det är bättre att göra intervjuerna i ett tält insisterar han på att hängmattan, med hela sin stålställning, ska bäras in i tältet. Han hjälper till att bära men man ser på honom att han helst skulle vilja ligga kvar i hängmattan medan de andra bar in hela kalaset i tältet. Romersk kejsare-swag. Men ännu är inte A$AP Rocky en så stor artist att han kan kräva det.

Konserten han nyss har genomfört var en succé. Inte så mycket på grund av hur det lät – ljudet var irriterande lågt mixat – som för det enorma gensvar A$AP Rocky fick av fansen i publiken och hur han glänste i deras kärlek. Alla hoppade, dansade och sjöng med, och A$AP Rocky spatserade självsäkert omkring på scenen, flankerad av A$AP Twelvy (alla i Rockys grupp A$AP Mob har artistnamn som börjar likadant, ungefär som Ramones med sina efternamn) som fyllde i en textrad här och där.
– Det var ganska fantastiskt, säger han efteråt. Jag visste inte att folk här var så inne på mig.
Jag frågar honom om han gillar att göra konserter, och han säger ja. Sedan frågar jag honom om han brukar plocka upp många tjejer efteråt (han har ett dokumenterat intresse för groupies).
– Ibland, haha. Men inte nu, jag vill bara koppla av och fokusera på min musik. Jag skulle vilja spela in musik när jag är på turné, som Lil Wayne, men jag är inte där än.
Men han avslöjar att han har börjat producera beats själv, och han frågar om jag vill lyssna. Det vill jag gärna. Han tar fram sin iPhone och räcker mig sina lila hörlurar.
– Nice color, säger jag.
– Yeah, purple, säger han. Everything is purple.
Färgen lila som A$AP Rocky ständigt återkommer till i sin musik anspelar på drogen purple drank, även känd som syrup eller sizzurp – hostmedicin som gör en seg och slö i huvudet och som har format hela rapscenen i Houston, Texas med omnejd. Att A$AP Rocky, som är från Harlem, New York, omfamnat sydstatsrappen gör honom speciell. Han ses av många som New York-hiphopens räddning just för att han inte är konservativ och nostalgisk till stadens guldår. Sedan millennieskiftet har hiphopens centrum flyttats till Atlanta, New Orleans, Memphis och Houston, och en rappare som försöker ignorera den utvecklingen har svårt att få genomslag. Men A$AP Rocky tillhör en ny generation.

Lika känd för sin kärlek till sydstatsrap är han för sitt modeintresse.
– Det senaste jag köpte var en tröja från Givenchy och ett par sneakers från Giuseppe Zanotti.
Vad betyder mode för dig?
– Inget. Bara vardagskläder. Jag har alltid varit inne på mode, så det är ingen stor sak för mig. Folk gör en stor grej av det, de bara ”Herregud, hur kan han ha så bra känsla för mode, han kommer ju från ghettot?” men jag har gjort det här i åratal, bitch.
Kläder är det enda som A$AP Rocky lägger pengar på, säger han.
– Jag är ingen rappare. Jag behöver inte diamanter för att se snygg ut. Alla som har på sig diamanter har det bara för att de inte har någon känsla för mode. De vill kompensera. Men det ser alltid smaklöst ut.
I höst släpps A$AP Rockys hett efterlängtade debutalbum Long Live A$AP .
– Jag har producerat fyra låtar på skivan, annars har jag mest jobbat med producenten Clams Casino. Jag hade tänkt släppa skivan den 11 september, men eftersom den läckte fick vi skjuta på den och lägga till lite nya låtar. Den kommer på Halloween.
Hur känns det att skivan läckte?
– Det gör ont. Vissa kanske tycker att det delvis är en bra grej när en skiva läcker i förväg, för det skapar hype, men jag bryr mig inte om sånt. Om folk köper min skiva gör det de för att de gillar mig. Fuck hype.
Men du gav bort ditt mixtape LiveLoveA$AP gratis…
– Folk älskade det.
Jag med! Men är inte det samma sak, att lägga ned mycket arbete på att göra en skiva och sedan inte få några pengar för den?
– Naw man, det är det fina med det. För när man gör någonting som känns som en business blir det helt kefft, men när det är organiskt och kul gillar folk det. Tyvärr är jag signad till ett skivbolag nu – hade jag inte varit det hade jag gett bort min musik gratis hela tiden. Jag tjänar ändå mer pengar på att göra konserter än på att sälja skivor.
När jag frågar A$AP Rocky vad Harlem betyder för honom svarar han kort och gott ”hem” och berättar att han alltid längtar hem. Hans föräldrar bor inte kvar där – tack vare hans inkomster har de kunnat flytta till ett bättre hem. Sin relation med familjen beskriver han som bra.
– Jag kommer bra överens med alla i min familj. De har tagit hand om mig hela livet.
Hur var din barndom?
– Jag hade en lycklig barndom, tills jag blev elva-tolv. Då åkte min pappa i fängelse och min familj blev fattig och jag började på härbärgen och så. Då blev livet hårdare och jag började sälja droger. Jag började sälja gräs när jag var 14 och crack när jag var 15. När jag var 21 hade jag tjänat så mycket pengar att jag köpte en lägenhet. Men knark suger. Att sälja droger suger. Det är inget för mig. Fuck that life.
Var du arg på din pappa för att han satte din familj i den situationen?
– Nej, min pappa gjorde sitt bästa för oss. Han tog alltid hand om mig. Han var verkligen en fin pappa för han ägnade mycket tid åt mig. Jag umgicks mer med min pappa än med min mamma när jag växte upp.
Det är ovanligt.
– Jag vet! Man hör alltid folk prata om att deras pappa aldrig var där. Min pappa var alltid där. Han har lärt mig allt jag vet. Vi är en stor skara barn, jag har 13 syskon. De älskar mig nu, haha.

A$AP Rocky berättar att han sparar sina pengar på banken istället för att spendera dem (med undantag för kläd-inköp). Likt idrottare har rappare en pensionsålder som infaller betydligt tidigare än för vanliga knegare. Han berättar att han vill satsa mer på att göra beats i framtiden, och även producera andra artister.
Hur länge tror du att du kommer att vara en artist som gör uppträdanden?
– Kanske i… hmm… 100, 200 år. Jag kommer att bli som 2pac, jag kommer att uppträda även efter att jag dött. De kommer att göra hologram av mig.
Senare samma kväll gästar A$AP Rocky oannonserat AraabMUZIK:s fantastiska konsert på Stay Out West. Han rappar inte utan går bara omkring på scenen och piskar upp stämningen genom att dansa, le och hojta i baktakt. Han tar av sig sin bandana och knyter den som en scarf runt halsen. Han står länge och beundrar AraabMUZIK:s hysteriska tryckande på trummaskinen. Han lämnar scenen i sällskap av sex tjejer. ■

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner