Nöjesguidad: Marcus Persson

Redaktion 10:45 20 Dec 2013

Marcus Persson är mannen som mutat in en egen plats i Göteborgs kultur- och nöjesjournalistik på sin sajt GBG Nonstop genom att slänga allt vad ryggdunkande Göteborgsanda heter i kanalen. Han skriver det han tycker och vill - inte minst i rollen som denna veckas Nöjesguide till samtiden.

MUSIK

 Måste utan tvekan varit att jag lyckats stämma min gitarr och gör en grym version av Union Carbides Golden Age. Annars lyssnar jag mest på gammal sjöblöt disco från sjuttiotalet just nu, men skulle Elliphant släppa lite fler låtar skulle jag säkert stuffa omkring till dem i min rökrock. Som lokalpatriot vill jag lovebomba Alexander Durefelt lite, även om senaste skivan inte är jättefärsk så var det i höst jag började lyssna på den.

Jag förstod verkligen inte haussen av Avicii och när Gradvall hyllade honom förstod jag ingenting utan trodde att det var postironiskt. Sedan tycker jag att glassbilen borde ändra signaturmelodi.

FILM

Jag såg Ruben Östlunds film Play ganska nyligen och var helt skakad i mina grundvalar. Den andra filmen som jag vill namedroppa är Vinterbergs Jakten - lite av en släkting till Play kanske.  Onda saker människor gör mot varandra, utan att kanske egentligen mena det. Sedan har jag naturligtvis sett tiotusen filmer till, som en koreansk hårdsubbad version av Gravity.

Filmningar i fotboll. Mobilfilmer med amatörporr på ex är kanske inte heller så jävla najs.

MODE

Vet inte så mycket om mode, men noterar att storrutiga skjortor börjar komma igen. Såna har jag i garderoben, så nu kanske man kan bli trendig igen. I övrigt måste jag säga att jag är rätt svag för de där små slimmade korta shortsen som 20-åriga tjejer har nu, med instoppad blus/linne som liksom ersätter kjolar. Kan inte hjälpa det, tycker det är sött.

Dreadlocks och fula tatueringar. Antingen heter du Tommy Lee eller är Yakuza och kommer undan med det, annars får du väl köpa nåt marinblått på Dressman.

KLUBB

Jag tycker att en långkörare som Brötz Konstepidemin skall ha en en eloge, de har funnits hur länge som helst och glatt generationer med sin brutaljazz. Sedan tycker jag att Winona Nef verkar vara en kul idé även om jag inte vågar gå dit (är varken tjej eller 19).

 Port du Soleil. De är säkert trevliga killar, men hey, mer braksvennevarning än på Brewhouse och det infamösa gästspelet på Clarion blir det inte.

KROG

Egentligen tycker jag att jag lagar godast mat själv, och hemmafesterna är alltid roligast. Men det finns två roliga kineskrogar på Ranängsgatan vid Svingeln, den ena är en hangar med Jack Vegasmaskiner och pilkastning (http://svenskkinesiskakrogen.kvartersmenyn.se/), det andra ett hål i väggen som serverar apgoda dumplings utan att just innehålla det.

Att alla sportpubar  tycks ha samma meny. Vad är det som säger att bara för att man gillar fotboll, så vill man bara ha hamburgare och fish n chips? Nä, bättre fantasi utkräves!

KONST

Jag tycker att Carolina Falkholt är grym. Fortsätter att utvecklas under lång tid, och utmanar med särpräglade uttrycksmedel. Det finns jättemånga begåvade, men ingen lär bli sur om jag bara nämner Carolina.

Det är högst 10% av Göteborgs - och Sveriges - konstutbud som verkligen är nåt att ha, det mesta är bara kasst, plumpt och slött.

TV

Jag gillar ju Homeland, för jag tycker att Claire Danes gestaltning av psykisk ohälsa när den är precis på gränsen att brisera är briljant och exakt så jobbig att titta på som det förmodligen är i verkligheten. Sedan har jag börjat titta på Björn Runges Anderssons Älskarinna på Öppet Arkiv. Helt skruvat, surrealistiskt, och fullständigt briljant. Dessutom i Göteborgsmiljö - när Jakob Eklund går med sin döda tax i en sportbag och hinkar importöl på Marieholmsbron - då får man ståpäls.

Alla travprogram - Men det är ju för att jag är totalt ointresserad. Bonde söker fru är verkligen inte min bag heller - som Paradise Hotel utan porr. Hur kul är det?

SPEL

Jag kan nästan ingenting om spel, är nog den enda människan som aldrig spelat Grand Theft Auto. Men skulle gärna vilja... Skjuta människor och annat uppbyggligt. Jag spelar mest Wordfeud. Han den där norske schackvärldsmästaren verkar rätt cool, jag skulle vilja ha några av hans hjärnceller.

Att en kille som heter Jesper mer ofta än sällan vinner i Wordfeud mot mig.

DRYCK

Gin och Tonic är verkligen världens bästa drink, funkar precis när som helst och blir aldrig omodern. Annars vill jag slå ett slag för portvin: Det dricker jag fram till vårdagjämningen. Mjölk är annars inte så dumt, minst en liter om dagen!

IPA, EPA, APA. Just nu är jag så sjukt tröt på microöl-trenden att jag hellre lägger mig raklång under stölkranen eller ännu bättre - köper ett sånt där jätterör och ställer direkt på bordet.

LÄSER

Flashback var mitt universitet i mycket. Finns inte en skribent/journalist med självaktning som inte går in på Flashback. Filter läser jag ju också - allt är inte bra men man lär sig alltid något. Annars läser jag om Alexandriakvartetten av Lawrence Durrell. 

Hela Stan, GP:s nya bilaga. Inte för att den är dålig, jag har hittills bara inte lyckats hitta den. Nånstans.

LÄNKTIPS

http://www.ebaumsworld.com/pictures/view/83715685/

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!