Nöjesguidad: Jenny Lindh

17:42 23 Apr 2014Nuförtiden skrattar vi inte ofta högt och genuint åt de stora kultursidorna. Därför är vi oändligt tacksamma för Jenny Lindhs existens och frågespalt. Hon är bibliotekarien som helt har omkullkastat alla fördomar om bibliotekariers bristande humoristiska förmåga, och vars samlade verk förtjänar minst att få ges ut i bokform (eller tatueras in i valfri hud).
Nu har vi äran att guidas av henne i så vitt skilda ämnen som hur man känner igen en gravallvarlig kulturman på musiksmaken och vad man kan förvänta sig av personalen på Le Rouge. Varsågoda, här är er eviga favoritperson.

MUSIK

Efter en veckas kval bestämde jag mig för att erkänna detta offentligt – jag älskar avslappningsmusik. Till exempel ”Calm music for studying” och ”Relaxing Sounds of Nature” som finns på Spotify. Antar att de kan köpas på bensinmackar också. Främsta anledningen är att jag bara kan skriva till harpsound och vågplask. När jag lyssnar på pop måste jag sjunga med, det förstör koncentrationen.
Sedan länge när jag ett hat gentemot Leonard Cohen, vars musik jag förknippar med gravallvarliga kulturmän som raggar genom att bjuda på lammgryta och samtidsförakt. Just när man ska fly sätter han på I'm your man och bjuder upp till tryckare i vardagsrummet. Man fokuserar på bokhyllan som innehåller Robert Musil och nåt gammalt essäutkast och då väser han ”du doftar som en riktig kvinna”.

FILM
Woody Allen, alltid. Men eftersom jag ändå avslöjat avslappningsmusiken kan jag lika gärna erkänna att jag ser hela Lord of the Rings-trilogin två gånger i månaden. Lever i princip genom Lord of the Rings. Älskar eskapism. Ogillar verkligheten.
Allt Baz Luhrmann gjort. Ska man köra estetik utan innehåll-grejen ska väl estetiken åtminstone vara intressant?

MODE
Författaren Donna Tartt är makalöst stilig. Skulle imitera allt om min kropp inte vore så mycket Kikki Danielsson.
Döless på 50-talsmode. Var väldigt inne på prickiga klänningar och gullegullaccessoarer ett tag tills jag insåg att det var ovärdigt att se ut som Mimmi Pigg.

KLUBB
Var utanför Trädgården en gång och det verkade jättehäftigt! Tyvärr vågade jag inte gå in eftersom jag kände mig som Kikki Danielsson.
Att jag får dödsångest bara jag säger ordet klubb.

KROG
Burger King vid T-Centralen. De som jobbar där borde få ett pris. Alltid snabba och supertrevliga trots att kundkretsen uteslutande består av heroinister och barnfamiljer.
Jag har varit på Le Rouge två gånger och personalen där beter sig väldigt manodepressivt. Första gången var servitören låg och dryg och gnällde på vårt val av dryck. Andra gången var bartendern övertaggad och vrålade "HELT RÄTT! HELT RÄTT!" så fort jag bad om nya oliver.

KONST
Är det jättebananigt att säga Ernst Billgren? Han målar väldigt söta djur i renässanskläder. Jag blir väldigt lugn av Ernst Billgren. Man kan säga att Ernst Billgren är måleriets Cute Overload.
”Bad art is a great deal worse than no art at all.” (Oscar Wilde).

TV
Game of Thrones, grät för att senaste avsnittet var makalöst;  Borgias, grät för att den bara fick tre säsonger; Vikings, grät för att jag har så usel tv-smak.
Tycker verkligen vidrigt illa om Lyxfällan. ”Du har en miljon i skulder och ändå kan du inte sluta köpa nya gräsklippare. Ska vi börja med det här kuvertet från Kronofogden...” Vidrigt.

SPEL
Här vill jag gärna informera om att jag befinner mig på nivå 576 i Candy Crush Saga. Jag är sannolikt en av de bästa Candy Crush-spelarna i Sverige.
Att King inte har har besvarat mitt mejl där jag frågar om jag är en av de bästa Candy Crush-spelarna i Sverige.

DRYCK
O'boy. Världens bästa bakisdryck.
Fredrik Paulúns kokosvatten är det ovärdigaste jag någonsin fyllt munnen med, näst en solbränd pingisspelare i tonåren.

LÄSER
Min paradgren. Läser supermycket, dock inte lika mycket som förra året när jag satt i Augustjuryn och fick klämma upp till sju romaner i veckan i perioder, vilket var lika groteskt som det låter. Gamla hjältar: Kerstin Thorvall, Alice Munro, George RR Martin, Sylvia Plath, Dorothy Parker, PG Wodehouse, Werner Aspenström. Säsongens bra: snyftisen Stoner av John Williams, Julie Zehs Stopptid, Etgar Kerets Plötsligt knackar det på dörren, Kvinnan på övervåningen av Claire Messud och den sprillans nya Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor. Väldigt intressanta gnuggtips i den.
Debattformen öppet brev. Så oerhört tacky. Blockar också ut texter som länkas på sociala medier med kommentarerna ”tänkvärt” , ”klokt” och ”angelägen läsning” eftersom 1) jag får klåda av dessa uttryck, 2) länkarna sannolikt leder till öppna brev.

LÄNKTIPS
Youporn! Skoja. Onlinebokhandeln Book Depository har en karta där man ser vilka böcker folk köper över hela världen just i denna sekund. Hypnotiserande.

Stad: 
Kategori: 
2 Visa kommentarer (2)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!