Nöjesguidad: Hanna Jedvik

Redaktion 12:12 16 Aug 2012

Foto: Jöran Fagerlund

Författaren och journalisten Hanna Jedvik bor i Majorna och arbetar som lärare vid Göteborgs Universitet. Tidigare har hon jobbat på bland annat GP, SVT och P3. Just nu är hon aktuell med ungdomsromanen Kurt Cobain finns inte mer. Den här veckan är det hennes tur att dela ut Döskalle & Mästerligt.

MUSIK

Jag landar ofta i den svenska indiepopen. Just nu lyssnar jag en hel del på Jonas Lundqvist senaste album Så e de med de och mästerliga Frida Hyvönens To the Soul, för att nämna några. Under arbetet med min nya roman Kurt Cobain finns inte mer har jag annars grävt ner mig totalt i musik från tidigt 90-tal. Stone Roses, Jesus and Mary Chain, The Cure med flera har stått som spön i backen här hemma.

Bruce Springsteen-hetsen i den här staden som kidnappar, bryter ner och förstör annars fin musik. Vissa (manliga) musikers (manliga) fans obehagliga, ofta enkelspåriga, besatthet riskerar att ta död på glädjen i viss musik. Något som gäller Bruce Springsteen i allra högsta grad, men kan egentligen drabba vem som helst.

FILM

För dig naken. Om konstnären Lars Lerin av Sara Broors. Om det sköra, vackra och svåra i att vara människa. Weekend ska jag se också. Film som utmanar heteronormen är man inte bortskämd med.

Allt med superhjältar. Det mesta med pangpang och snabba bilar, så kallad action, går också bort. Och sånt som är overkligt.

MODE

Tidlösa personliga plagg och skor blandade efter eget huvud. Om jag får råda bör ingen någonsin köpa kläder som de misstänker endast står sig en säsong.

Slit och släng.

KLUBB

Klubb Text och Nina Natris Klubb Underdog - Och Nödvändigheten i att Dansa. Hoppas att hon kör i höst igen.

"Houseklubbar" och alla ställen där drycken är dyr och människorna ängsliga.

KROG

Hagabion. Gott, modernt och fräscht.

Smaka. Hagabions motsats. De har gjort sitt bästa där för att övertyga mig om att de fullkomligt hatar folk som inte vill äta kött. Men de är i gott sällskap med majoriteten av Göteborgs andra krogar i sin medeltida inställning till vegetarisk mat.

KONST

Ola Åstrand. Alltid. Jag är även svag för Lars Lerin, Karin Broos och den danska konstnären Julie Nord.

Konst vars enda syfte är att hänga vackert på väggen.

TV

Babel, Borgen, Rapport, Aktuellt, Agenda, Kulturnyheterna, Kobra, K-special och de flesta välgjorda dramaserier. Annars ser jag just nu på Newsroom som jag inte är övertygad lever upp till samma nivå Aaron Sorkins tidigare serier Vita Huset och Studio 60 on the Sunset Strip. Men den tar sig.

Trenden att endast personer som redan är kända får leda TV-program. Speciellt om de ska intervjua, bjuda hem eller på något annat sätt prata med andra kända personer. Något annat som tråkar ut mig enormt mycket är dokusåpor och fenomenet att återuppliva gamla avlagda format som Gäster med gester och Fångarna på Fortet. Extremt deprimerande och icke kreativt.

SPEL

Spelar inte, förutom med vissa undantag. Ett sådant undantag var nu senast strategispelet The Pillars of the Earth tillsammans med sonen. Nördigare än så blir jag inte.

Det mesta.

DRYCK

Svart kaffe, te och torrt vitt vin.

Rödtjut är inget för mig. Inte heller öl som smakar bröd. Beskt ska det vara.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!