Nevven – galleri och offentligt konstprojekt

08:38 4 Aug 2017

På Bangatan 10 ligger sedan 2015 ett litet konstnärsdrivet galleri med internationell inriktning. Bakom galleriet står konstnärerna Alina Vergnano och Mattia Lullini, och tillsammans organiserar de utställningar med målet att vara en aktiv plats för stadens konstnärsscen.

Alina Vergnano och Mattia Lullini flyttade till Göteborg för drygt tre år sedan. Efter sex månader i stan fick de nys om lokalen på Bangatan.
– Vi hade länge pratat om att skaffa en studio där vi både kunde jobba med vår egen konst och även sätta upp utställningar. Men eftersom vi var nya i stan, inte kunde språket och hade väldigt få vänner här var det problematiskt. Men vi bestämde oss för att köra och så här långt har det gått över förväntan, berättar Mattia.

Tanken med Nevven Gallery är helt enkelt att vara ett mellanting mellan galleri och offentligt konstprojekt. Galleriet vill fungera som en bro mellan Sverige och resten av den konstnärliga världen. Både Alina och Mattia är visuella konstnärer med en bakgrund inom illustration och animation.

Hur är det att driva galleri i Göteborg?
– Göteborg är en förhållandevis liten stad vilket gör att det kan vara billigare att hyra en studio, vilket kan främja konsten. Så staden har en stor konstnärlig potential och det finns ett antal extremt begåvade konstnärer som är baserade här. Dock har konstscenen under en längre tid lidit mycket av bristen på arenor för modern konst, särskilt vad gäller de internationella utbytena, tycker Alina.

Hur väljer ni vilka som får ställa ut?
– Majoriteten av de konstnärer som ställt ut hos oss har fått ett erkännande men kommer inte från några konstskolor, utan har annan bakgrund. Det innebär att de ofta är mycket friare i sin konst. Sedan försöker vi självklart att inte fastna vid en enda kategori konstnärer utan jobbar aktivt för att ha ett så brett utbud som möjligt och hitta konstnärer som är aktiva på samma banbrytande sätt fast inom olika fält, säger Alina.

Hur ser framtiden ut för Nevven?
– Framtiden ser bra ut. Alla årets utställningar är bokade och nu i augusti öppnar vi nästa utställning – Konvergenser. Och i november ställer vi ut den franska konstnären Pablo Tomek, säger Alina.
Konvergenser är vår årliga grupputställning då vi samlar de Göteborgsbaserade konstnärer som vi tycker bäst om just nu. I år handlar det om cirka 30 stycken med olika bakgrund och från olika generationer, men som enligt vår uppfattning har ett gemensamt sätt att utöva sin bildkonst på. Ibland känns det lite som att vi är med och representerar en ny generation inom konsten, en generation som har återfått förtroende för visuell kommunikation. Detta tror vi är konvergensen från vilken namnet kommer från och den konvergens vi uppvisar i nationella och internationella uttryck sedan två år på galleriet, säger Mattia.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!