Nej, falsklarmet är inte ett bevis på hur "uselt förberedda" Sverige är på en kris

09:41 10 Jul 2017

"Det var på sin höjd ett tecken på hur dåligt Sverige är rustat för att rapportera om att det inte är kris", skriver Frasse Levinsson.

Fram till klockan 22 igår kväll trodde jag att det som förenar oss svenskar är vetskapen om att ett larm alltid är ett falsklarm. Jag trodde att det var kärnan i den svenska identiteten, en direkt konsekvens av brandlarmstesten i skolan och flyglarmet första måndagen i månaden. Men jag hade fel.

När "Hesa Fredrik" ljöd över Stockholm slog det slint i huvudet på en mängd i övrigt fullt friska personer. Jag såg människor i 20-årsåldern twittra förtvivlat om att P4 spelade Lykke Li i stället för att varna allmänheten. Det skulle uppsökas skyddsrum. Konservburkarna skulle fram. Under de sex brinnande minutrarna det tog innan Dagens Nyheter kunde konstatera att det rörde sig om ett falsklarm hade domedagen kommit till Stockholm.

I dag frågar sig Breakits Emanuel Karlsten om vi verkligen är så här dåligt rustade dagen krisen är här på riktigt. Han syftar på att de inte sa någonting på radion om falsklarmet förrän elva minuter efter det ljöd, att polisens hemsida låg nere och att det inte stod någonting om saken överst på krisinformation.se. 

Men det Karlsten glömmer bort är att det inte var frågan om någon kris i går. Stockholm stod inte i lågor. Det var inget främmande flygvapen på väg hit. Det kanske bara är jag, men jag tänker att om Stockholms innerstad var så eldhärjat att det var farligt att vista sig utomhus eller om bombplanen rörde sig mot huvudstaden så hade myndighetspersoner, journalister och vanligt fölk gjort allt stod i sin makt för att varna varandra för detta. Titta till exempel på terrorattentatet på Drottninggatan. Hur lång tid tog det från lastbilschaufförens vansinnesfärd på Drottninggatan fram till att varenda person i hela Stockholm kände till den? (Och hur många fick kännedom om den via P4 eller krisinformation.se?).

Men den här gången fanns det ju ingenting att varna för. Det här var inte ett tecken på hur uselt Sverige är rustat för att hantera en kris. Det var på sin höjd ett tecken på hur dåligt Sverige är rustat för att rapportera om att det inte är kris. Om ens det. Informationen var ju ute efter sex minuter.

Jag skriver som min vän Elaf Ali skrev på Twitter: "Man vet att man bor i ett säkert land när krigslarmet kallas 'hesa Fredrik'".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!