Foto: Simon Stenström.

Neimy: ”Artistbiten är fortfarande lite skrämmande”

14:38 21 Jul 2020

Vi har pratat med Neimy om inspiration, låtskriveri och den kommande EP:n. 

Artisten Neimy, eller Ellen Falkås som hon egentligen heter har skrivit egna låtar sedan hon var barn. Du har säkert hört Dancing in the Moonlight-covern som hon och Jubël släppte 2018 och som nu har spelats över 100 miljoner gånger. Det är egentligen i låtskrivandet som Neimys främsta passion ligger, men att hon också är en skicklig musiker råder det inga tvivel om. Den 28 augusti släpper hon en EP.

Hur skulle du beskriva din musik för nya lyssnare?
— Jag skulle beskriva det som att för den som lyssnar mycket på text drar mina låtar ofta in lyssnaren i en historia. Det är elektronisk pop med inslag av indie och produktionen är en blandning av elektroniska och organiska ljud, ofta gitarrer, piano och stråk.

Var kommer artistnamnet NEIMY ifrån?
— Det lånade jag faktiskt från en släkting på min mormors sida. Jag tyckte att det var fint!

Like Tyson är den första singeln från din kommande EP. Kan du berätta om låten?
Like Tyson handlar om att stå bredvid någon som kämpar med sin psykiska ohälsa. Att inte riktigt förstå och att känna sig hjälplös. Raden ”Fight it like Tyson” är en metafor och syftar på det som kan kännas omöjligt men samtidigt är det enda man kan göra, att hålla i och kämpa. Det är en text med ett tungt ämne men annars ett ganska peppigt upptempo-beat med 80-talsinspirerade syntar. Den är speciell för mig och lite experimentell i sound då den skiljer sig lite från resten av låtarna på EP:n.

Har du ett favoritspår på EP:n?
— Jag lyssnar sönder en i taget, haha, men just nu är det I Never Got Your Knife Out Of My Back. Den är så lekfull och medryckande och jag blir glad av den vilket inte brukar vara mitt vanliga mode när jag lyssnar på mina låtar. Texten påminner mig om känslan när man var liten och blev tvingad att säga förlåt men egentligen inte ville göra det. Den handlar just om att vilja förlåta någon men inte riktigt kunna göra det ändå för att man fortfarande är kvar i känslan av att ”Jag är trött, sur och besviken på dig”.

 

”Mina låtar drar ofta in lyssnaren i en historia”

 

Vad inspirerar dig när du skriver låtar?
— Allt inspirerar mig. Filmer, podcasts, men mest alla vänner och familj runt mig som går igenom saker. Ofta får jag plats med flera händelser och inspirationer i en låt.  Det kan vara stort och litet!

Hur har din kreativitet påverkats under pandemin?
— Vi är rätt isolerade i vanliga fall när vi skriver, jag och min co-writer/sambo Eric. Det är mest våra sessions som påverkats och fått ställas in. Annars har vi jobbat på som vanligt då vi sitter mycket i hemmastudion, men det har blivit mer under denna period. Så kreativiteten har hållit i sig ändå, men nu försöker jag ha åtminstone lite sommarledigt.

Som jag förstått det har du alltid skrivit låtar. När insåg du att du också ville prova vingarna som artist? 
— Det kom som en naturlig del av att jag ville få ut mina låtar. För mig är artistbiten fortfarande lite skrämmande, men jag försöker att tänka att jag får göra det jag älskar, att skriva och det andra får jag göra på mitt sätt och ta det lite som det kommer.

Du har gjort flera uppmärksammade samarbeten med bland andra Jubël. Har du något nytt på gång?
— Absolut, det finns projekt som kommer att komma ut, men just nu har det varit fokus på att få klart EP:n och andra originallåtar.

Neimys EP släpps 28 augusti. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!