La Parilla. Foto: Nils & Sebastian Photography.

Nedslag: Uppsala

Redaktion 08:58 23 Nov 2016

Välkommen till Uppsala. Vi ger dig tre av stans mer äventyrliga krogar som man inte tröttnar på. 

Uppsalas krogliv är vid första anblick en kamp mellan krogjätten Svenssons och en uppsjö ställen som erbjuder burgare och bärs. Det är funktionellt och föga överraskande men i gengäld pålitligt. Krögarna bakom några av de mer äventyrliga alternativen är dock eniga om att Uppsalaborna är nyfikna och, ursäkta den ofrivilliga ordvitsen, hungriga när det kommer till att upptäcka ny mat.

Meny efter dryck
Dryck & Mat, Olof Palmes plats 2, dryckochmat.se

Cemil Alparslan var bara tjugotvå när han öppnade restaurangen Dryck. Då handlade det om sjutton sittplatser och en meny där maten anpassades efter drycken, istället för tvärtom. Hantverket och kvalitén gjorde snabbt Dryck till en av Uppsalas mest hyllade och hypade krogar med ett antal prestigefulla utmärkelser.

Nu, sex år senare, öppnar Dryck & Mat, som enkelt förklarat är en större och ännu ambitiösare variant av föregångaren, i de lokaler där Cemils pappa tidigare drev musikklubben Bistro Hijazz.
– Det blir samma grundidé, att maten utgår från drycken. Vi kommer jobba mycket säsongsbundet där en säsong lika gärna kan vara en vecka eller månad, och så lokalproducerat det går, med en meny som hela tiden förändras utifrån vilka drycker vi vill jobba med och vilka råvaror som är aktuella.

Drycken är noggrant utvald, med fokus på småskalig ofta ekologisk eller biodynamisk produktion. Jakten på nya smaker pågår hela tiden. Cemil är mycket tydlig med att varken han eller hans kökschef Niklas Engemar inte vill begränsa sig på något sätt.
– Vi jobbar efter något som vi internt kallar för “smaskighetsfaktorn”. Det ska vara gott och genomarbetat. Vi aktar oss för ord som koncept, folk ska inte komma hit med en uppfattning, de ska få upptäcka själva vad de gillar med det vi gör.

Nubben.

Från tequila till akvavit
Nubben, Drottninggatan 8 b, nubben.nu

De  mexikanska krogen Agave på Drottninggatan började servera genuin mexikansk mat och noga utvalda tequilasorter för fem år sen. Det var precis innan allmänheten började få upp ögonen för tequila, så idén möttes med en rejäla gnutta skepsis.
– Då tänkte de flesta svenskarna fortfarande på tequila som en ganska äcklig shot med salt och citron. Folk i krogbranschen bettade pengar på hur länge vi skulle kunna klara oss innan konkurs, berättar Malin Johansson, som startade Agave ihop med sin bror Niklas.

Istället blev Agave snabbt kända för sina experimentella cocktails och sina tacos. Dessutom måste deras helgkvällar innehaft nån sorts rekord i dansande människor per kvadratmeter. Men efter fem år ville syskonen Johansson testa något nytt, och reaktionerna var återigen skeptiska.
– Den här gången tyckte folk att vi var knäppa som ändrade på ett så uppskattat koncept. Men det är så vi funkar. Vi vill utmana både oss själva och våra gäster hela tiden, säger Malin.
Resultatet blev Nubben, ett rejält hopp från fartfyllt hak med mexikanska luchadorer på väggarna till ett lågmält och mysigt ställe med fokus på Skandinavien. Menyn kretsar kring danska smörrebröd, baserade på säsongens råvaror och i stor utsträckning lokalproducerat.
– Ibland så lokalt som min egen trädgård, säger Malin.

Tequilan har bytts ut mot snaps, som enligt Malin är ännu en dryck som inte får den uppskattning den förtjänar.
– Man ser den mest som en frostig flaska som åker fram kring högtiderna. Vi vill visa att det går att jobba med smakerna i snaps på ett helt annat sätt. Genom att para ihop snapsen med noga uttänkt mat får den en helt ny roll som smakbärare. Många blir dessutom förvånade av att få en cocktail med akvavit i, men den första brukar fungera som isbrytare, sen är folk hooked.

 

Grill och häng i två delar
La Parilla, Vaksalagatan 10, laparrilla.se

När La Parilla öppnade i de dittills dödsdömda lokalerna där otaliga nattklubbar och sportbarer prövat lyckan, blev det direkt ett av stans mest uppskattade ställen. Lokalen är uppdelad i två sektioner. Den inre delen utgörs av en grill där köttet får all uppmärksamhet. Där är det lugnt och behagligt i motsats till den mer fartfyllda yttre delen med cocktailbar, plockmat och musik. Det går i hundratjugo knyck när platschefen Devrim Varhos entusiastiskt förklarar upplägget
– I grillen kör vi argentinskt all the way. I den yttre delen, som vi kallar Market, gäller San Sebastián. Där ska man kunna komma och gå som man vill. Stanna på en snabb öl, ta med sig nåt hem, käka middag med ett kompisgäng, after work, förfest. Du hajar.

Just den yttre delen, Market, är den största behållningen med La Parilla. Upplägget som Devrim Varhos beskriver fungerar väldigt bra. Mat beställer man i ena änden av lokalen och baren ligger i den andra. La Parillas barchef Luís Farina tycker det gör stället mer levande.
– Från början serverade vi tapas och dricka från samma disk. Det blev mest rörigt. Med det här upplägget kan vi istället ha mer ambitiös mat även här ute samtidigt som baren kan lägga energi på att vara riktigt noga med drinkarna. Och det är viktigt, vi har bra mat, men vi har också en av Uppsalas intressantaste sprithyllor, så då måste vi ha utrymme jobba så att grejerna kommer till sin rätt.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!