Nattcirkus på Kägelbanan

11:34 21 Mar 2013

Minns ni när nycirkus var hett? Inte vi heller. I april anordnas däremot en klubb på Södra Teaterns Kägelbana som låter verkligt spektakulär. Det är Sandra Bergman (eller Choco Canel, i klubbsammanhang) som tillsammans med Balkanbandet Davaj som står bakom den här disco/techno/balkan/cirkus-hybriden. Vi snackade lite med Sandra och cirkusdirektör Samuel Hedberg om vad Klubb KRUT egentligen ska gå ut på. 

 

Varför har ni startat den här klubben?

 

– Vi har länge drömt om att starta den här typen av klubb för att vi har saknat det i Stockholmsnatten. Rent egoistiskt är det för att få ett forum där man kan uttrycka sig helt utan gränser. Nu har vi äntligen gjort slag i saken och dragit igång det här projektet för att bjuda oss själva, våra vänner och deras vänner på festligheter utan dess like - alla är välkomna!

 

Vad är det som är så bisarrt med just er klubb?

 

– Den underbara blandningen av techno och balkanmusik, tänk svart katt vit katt, leoparder i DJ-båset och ren eufori. Och en sjuk mängd rök. Hade säkerhetsföreskrifterna tillåtit hade vi skjutit med kanon inomhus.

 

Hur skulle ni beskriva den typiske Krut-gästen?

 

– Krokodil på styltor, björn med enhjuling, electro-kids, folkmusik-byxor och män i mustasch. Ett mål med Klubb KRUT är att samla flera skilda målgrupper under ett tak och spåra ur tillsammans.

 

Det här låter onekligen kanske lite för knasigt för att vara sant. Vad kan ni med all säkerhet lova?

 

– Djurkostymer, cirkusuppträdanden, livemusik och svettig dans.

 

Är det nycirkus eller gammelcirkus vi talar om?

 

– En blandning skulle vi säga. Men tänk maläten rysk björn.

 

Vad är stockholmares relation till balkan-genren?

 

När Davaj är ute och spelar får vi (Samuel Hedberg och co, reds.anm.) alltid ett fantastiskt mottagande. Vi tror att det beror på att det inte finns så mycket pretentioner kopplade till denna genre. Alla har sin egen uppfattning, och den inkluderar oftast mått av urspårning vilket vi vill försöka ta tillvara på med Klubb KRUT. Och att det på senaste tidem har blivit något relativt hippt hjälper förstås.

 

– Jag (Sandra Bergman, reds.anm.) i egenskap av dj fullkomligt älskar att spela den typen av musik ute och brukar försöka smyga det in närhelst jag är ute och spelar. Det är en typ av musik som ingen kan tycka illa om och det är omöjligt att stå still på ett dansgolv när dessa tongångar strömmar ur högtalarna.

 

Kommer ni tillbaka fler gånger under våren?

 

– Det blir bara ett tillfälle nu under våren, KRUT återkommer sedan till hösten med många spännande akter som ännu inte kan avslöjas… Kanske smäller vi även upp ett cirkustält på ett fält utanför i Stockholm en sensommarkväll och kör svartklubb.

 

Den 6 april går Klubb KRUT av stapeln där, förutom ovanstående arrangörer, Richard Rossa, Natalia, Emilie Mottet, Jonas Södergren, Curly Sue och Maria Peters är med och gör festen till det den är. Utklädnad är inget måste men välkomnas å det varmaste. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!