När esporten kom till Avicii Arena

10:22 15 Oct 2021

Pandemi och Riksidrottsförbund till trots - nu tar esporten äntligen plats i Globen när det är dags för PGL Major i Counter-Strike: Global Offensive.

En av mina största sportupplevelser någonsin utspelade sig på den arena som numera heter Climate Pledge Arena i Seattle, USA. Den klassiska sportarenan var fylld till bredden av förväntansfulla fans, uppdelade i två. På den ena sidan trängdes tusentals unga amerikaner, på den andra sidan minst lika många kineser. Matchen spelades i DOTA2, och stod mellan det helkinesiska Newbee och det amerikanska Evil Geniuses, där det även fanns en svensk spelare. “USA! USA!”-ropen rullade från de branta läktarna, men snart visade det sig att Newbee var för starka. En vunnen final senare var det lilla laget på toppen av världen - med 4,7 vunna miljoner dollar på fickan.

The International, som i princip är världsmästerskapen i DOTA2, har länge räknats som ett av de mest uppseendeväckande esportarrangemangen - mycket på grund av de enorma prissummorna. Och i somras riktades esportvärldens ögon mot Stockholm, då tävlingen skulle hållas i Globen. Det skulle ha varit den första The International-tävlingen på europeisk mark på tio år. Men bara någon månad innan tävlingen skulle hållas ställdes den in. Anledningen var att Riksidrottsförbundet vägrade erkänna arrangemanget som ett “elite sporting event” - som därmed skulle kunna ha hållits även med pandemirestriktioner. Esportens, organisationer och förbund har länge försökt få esport klassat som en sport utan att lyckas. Många ansåg att det här bara var ytterligare ett i raden av nederlag. I en intervju med SVT från i somras pratade Jonathan “Loda” Berg, en av de allra mest framgångsrika svenska esportarna genom tiderna, om hur det här kunde vara dödsstöten för Sverige som esportland.

Nu har covidrestriktionerna lyfts och livet kommit åter, och även om förlusten av The International 10 fortfarande svider så är det ett faktum att Globen snart kommer husera ett nästan lika stort esportevent. Det är organisationen PGL som anordnar en Major-tävling i Counter-Strike: Global Offensive. Det är den största CS:GO-tävlingen som någonsin anordnats i Stockholm, eller för den delen utanför lanparadiset Dreamhack i Jönköping.

Det är en cirkus, i ordets alla bemärkelser. Och även om jag inte tycker att upplevelser behöver en prislapp för att vara relevanta så går det inte att backa för det faktum att prissumman för TI10 låg på över 330 miljoner kronor. CS:GO har inte lika vansinniga prispengar (om två miljoner dollar nu inte räcker), men det går nog ändå att räkna med att stämningen i Globen kommer vara på topp.

Nu älskar jag att gå på stora matcher i traditionella sporter med, men stämningen på ett stort esportevent går inte att jämföra med något annat. Det är som en bubblande glädje, nästan oavsett vem som vinner. Kanske beror det på att det här fortfarande är en relativt ung företeelse. Vi är bara glada att våra spel, vår kultur och våra hjältar få ta plats på de arenor vi på avstånd sett andra ha tillgång till. Men nu är det så alltså äntligen dags att låta Globen, Avicii Arena, för första gången öppna sig för esportens storhet. Jag hoppas att vi ses där!

CS:GO Major pågår mellan den 4-7 november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!