"Något håller på att hända med den här scenen" – GMLSTN Jazz initiativtagare Maria Rylander

08:23 21 Apr 2015

Foto: Calle Wärnelöv

För andra året i rad ska GMLSTN Jazz försöka bredda göteborgarnas bild av en musikstil som inte allt för sällan ses som mossig. Den här gången sprider festivalen ut sig ordentligt, såväl i stan som i almanackan.

Bli inte förvånad om din omgivning känns lite mer jazztät den kommande veckan. Från lördag till lördag ordnar GMLSTN Jazz och Göteborgs jazzklubbar spelningar runt om i stan, för att slutligen landa i en stor finaldag på Kvibergs kaserner den 2 maj.
– Man kommer kunna lyssna på jazz på ställen som faktiskt existerar året runt. Klubbarna har kommit samman och lagt varsitt event under veckan, och bjudit in oss att vara med, säger Maria Rylander, som tillsammans med Eric Arellano basar över festivalen.

De lokala jazzklubbarna var inblandade redan förra året, men då genom att gästa festivalområdet i Kviberg. Den här gången möter de alltså besökarna på hemmaplan istället.
– Vi funderade vidare efter förra året kände att det var lite missvisande som vi gjorde då, fortsätter Maria Rylander. Jazzen lever och frodas i Göteborg och klubbarna är ju fantastiska året runt, så det är bättre om vi kommer till dem och de får visa vad de gör.

Tillhör du dem som tycker att jazz är för mossiga gamla gubbar är chansen stor att festivalen kommer ge dig ett nytt perspektiv. Istället för den klassiska tolkningen av musikstilen, hittar du här yngre musiker som blandar in komponenter man kanske vanligtvis inte förknippar med jazz.
– Vi fokuserar på den moderna, genrebreda jazzen, som har influenser från pop, rock, r’n’b och funk. Där är det mer fräscht och tillåtande, och det är nog just det klimatet som lockar fler unga och kvinnor till musikstilen. Vi som håller på med det här är barn av vår tid. Vi är 30-35 år, har vuxit upp med rock och pop och det flöde av musik som numera YouTube, men tidigare också MTV, erbjuder, och det hörs.

Just det där att den moderna jazzen lockar kvinnor är inte svårt att se på festivalens lineup. GMLSTN Jazz särskiljer sig från de flesta av Sveriges festivaler genom att faktiskt boka jämställt. 55% av de akter som spelar på finaldagen är kvinnliga.
– Vi jobbar väldigt aktivt med jämställdhetsfrågor, det genomsyrar hela vår verksamhet. Men det märks också att nya vindar blåser i Göteborg, för när klubbarna gjorde sina bokningar blev det nästan 50/50 kvinnor och män där också. Det var ingenting vi krävde av dem, utan det var helt på deras eget bevåg. Något håller på att hända med den här scenen.

Flera av konserterna under veckan är gratis, och likaså finaldagen innan kvällsspelningarna sätter igång. Det ger till och med de mest jazztveksamma chansen att testa utan att riskera någonting, vilket också är vad Maria Rylander och de andra på GMLSTN Jazz strävat efter.
– Vi vill verkligen att folk ska våga testa och få upp ögonen för den här musiken. I vanliga fall kanske man inte har råd att chansa, men nu är det så billigt att det går. Vem vet, man kanske hittar något man inte visste att man gillade och blir biten.


Läs också: GMLSTN Jazz är tillbaka.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!