Foto: Stefan Anderson.

Mycket lust väntar i Edens gård

14:48 12 May 2022

Smedsuddens eleganta version av Villa Villekulla kommer från och med maj att kallas Eden, inspirerat av en annan känd lustgård. 

Har du Hornstull i ryggen, Kungsholmen i blicken och befinner dig på Västerbron kan du snegla åt vänster och se en mintgrön trävilla från 1800-talet bland träden på Smedsudden. När man sladdar av den hårt trafikerade bron och låter cykeln rulla ner till udden känns det med ens som att befinna sig på ett landställe. Omringad av vatten och gräsytor ligger platsen som inte alls andas stadspuls. Det är Jakob Grandin och hans team som ligger bakom projektet att få liv i huset som stått tomt i tio år. Efter många och långa förhandlingar med Stockholm Stad som äger den grönmärkta fastigheten ska visionen om en plats för mat, träning och konst bli fakticitet. 

Restaurangentreprenören Sally Voltaire är värvad som kreativ chef i köket. 
– Förra året blev min dröm om en sommarkrog verklighet när jag drev Sally på Sudret på Gotland. Det var härligt men påfrestande att vara långt hemifrån Södermalm hela sommaren. När jag träffade Jakob på ett förutsättningslöst möte inför sommaren kändes det rätt direkt. Det här är ju den där grönskande krogen fast bara tio minuter hemifrån, säger Sally Voltaire medan hon visar uteserveringen som löper runt huset och kommer att rymma 100 personer. 

Kommendörkaptenen Oscar Fredrik Kreüger lät år 1884 bygga två trävillor i den tidstypiska Schweitzerstilen med snickarglädje på Smedsudden, Kreügerska Villan och Annexet. Kreügerska villan brann ner 1997. Annexet klarade sig och är huset som nu renoveras till restaurang. Insidan som senast agerat kajakuthyrningens café ska nu bli bar, öppet kök och sittplatser för dagar med dåligt väder. En trappa upp i villan tillreds en yta för stora sällskap som bröllopsmiddagar och konferenser. Breda trägolv, stora fönster och två kakelugnar pryder rummet. 
– Första gången jag kom hit kände jag att det är ett ju typ ett skärgårdsställe fast i city.

Jakob Grandin äger Trädgården och Under Bron, väntar sig folk att det här ska bli stans nya festställe Bredvid Bron?
– Restaurangen kommer vara öppen från 11–23 under högsäsong och barerna utomhus till 01. Men vi har inga ambitioner att vara en nattklubb. Tanken är stadshäng och middag som börjar tidigt och varar länge. Vi vill jobba med mat, kultur och träning som vi tycker passar med den här platsen. Vi knyter an till flera olika träningsaktörer som vill göra utomhusaktiviteter på Smedsudden i sommar. Däribland gänget bakom Gympa 3000 som kommer att köra utomhusträning vid badet.

Voltaire brukar vara hälsotema, kommer det märkas här?
– Nja alltså, det kommer absolut att finnas både grönsaker och träning. Maten går i medelhavstema, tänk olivolja och havssalt. En lätt och somrig meny med mycket fisk och skaldjur, grönsaker, grillat och blommor och örter från köksträdgården. Men det kommer också att finnas pommes frites. Man får själv välja hur man lägger upp det.
– 
Vi kommer servera det som de äter, flikar Jakob Grandin in och pekar på två stora terrakottakrukor som står lutade mot husväggen.

Låt mig gissa, mellanrätter?
– 
Vet du vad, det blir inte sharing. Det blir förrätt, varmrätt och dessert. Sen kan man äta flera förrätter om man ändå vill dela. Och det kommer finnas medelhavssnacks från en barmeny. Typ hummus med syrade grönsaker, pistagenötter och goda oliver som passar till drinkarna.

Hur ser det ut i vinlistan? 
– Blandat. Lite naturviner, lite tunga italienare. Caroline som ansvarar för vinerna har fått ett helvete att sätta ihop en lista som behagar alla på Eden. Men eftersom vi har tema medelhav så finns det många bra vinländer att välja mellan. Restaurangen öppnar i mitten av maj. Vi har pratat om att ha ett lite mer städat vinuttryck i restaurangen runt huset och leka mer med naturviner på de andra områdena. I juni öppnar vi till exempel en utomhusbar på ett trädäck i anslutning till Smedsuddsbadet.

Ett trädäck också. Ni satsar stort!
– 
Det blir stort. Det känns lite som att det här projektet har växt successivt sedan start. Vi har liksom svällt ut över hela udden. På baksidan av huset kommer ett gäng att öppna en mindre krog med mexikanskt tema. Längre fram i tiden finns det planer på att bygga bastu och några andra, ännu hemliga, projekt.

Kommer vi att få se dig i köket under service?
– Absolut! Jag kommer att vara här. Vi är ett energifyllt gäng som jobbar och jag har verkligen saknat att ingå i ett team och ha någon att stötta mig emot, både på och efter jobbet. Det är verkligen proffs som är med på det här tåget. Viktor Nyman från Häktet, Jakob Grandin, Kaj i baren har jobbat på Trädgården och Punk Royale innan och Caroline som sköter vinerna kommer från Bockholmengruppen. En fusion av krögare.

Eden öppnar den 18 maj men det går redan nu att boka bord.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!