Foto: Mattias Berglund.

Musik, spänning och dramatik på Helsingborgs stadsteater

Redaktion 13:05 17 Oct 2022

Klassiker i nytt ljus, musikteater, gränsöverskridande samarbeten, nyskrivet relationsdrama och en rockmusikal med lokalhistorisk förankring - allt ryms i Helsingborgs stadsteaters repertoar.

–Temat för spelåret 22/23 är frihet. De senaste åren har temat frihet känts mer aktuellt än någonsin. Frihet att krama sina närmaste, frihet att resa, att jobba men även frihet att få välja vem man ska älska, frihet att få uttrycka sina tankar och åsikter och såklart: frihet att få spela teater och ta emot publik. Som vi har längtat, säger Kajsa Giertz, teaterchef.

Höstens första premiär på Storan bjud på luftakrobatik i Kompani Giraffs cirkusverk Vi är Luftens drottning, en fri tolkning av Pauline Wolffs roman. På scenen såg vi några av världens främsta luftakrobater och trapetskonstnärer. Föreställningen samproducerades med Helsingborgs stadsteater och hade urpremiär i Helsingborg.

Vinterns familjeföreställning Peter Pan är även den en högtflygande historia där Wendy, Peter och John lämnar vardagen och det hägrande vuxenlivet bakom för att dra ut på ett storslaget äventyr i landet Ingenstans. Föreställningen är ett samarbete med Moomsteatern i Malmö. Våren på Storan bjuder på en nyskriven rockmusikal. Tysta Maria handlar historiska helsingborgskvinnors kamp för rättvisa, inflytande och rösträtt under tidigt 1900-tal.

Mia Törnqvists tonsäkra relationspjäs Att skiljas får urpremiär på Lillan våren 2023. Det är en rapp, rolig och smärtsam historia med hög igenkänning om äktenskapets prövningar och om besvikelsen över att livet inte blivit som man tänkt sig.
I Sunil Munshis fria bearbetning av romanklassikern Kameliadamen blir fotbollsfarsan Andreas våldsamt förälskad i drugan Marcus och bestämmer sig för att lämna fru och barn. Uppsättningen är ett samarbete med Riksteatern.

Under säsongen blir det även nypremiär för två föreställningar som sattes på paus under pandemin: Evigt ung - en musikteaterföreställning full av rock’n’roll, humor och mänsklig värme och Allt som är underbart - en varm och gripande monolog med humorn i centrum.

I repertoaren ryms även två föreställningar för den yngsta publiken: i januari är det premiär för Artisten, en samproduktion med Malmö stadsteater med cirkusartisten Jan Unestam på scenen. Det blir även en ny chans att se det kritikerrosade Stora drömspelet.

HÖSTEN OCH VINTERNS REPERTOAR

STORA DRÖMSPELET – drömlikt för de små
Höstens teater för de minsta är inspirerad av författaren August Strindbergs kända pjäs ”Ett drömspel” och handlar om hur det är att möta nya äventyr, känslor och rädslor genom drömmen.
Nypremiär på LILLAN 15 november

PETER PAN – ett sagolikt äventyr för barn, unga och vuxna
Höstens stora familjeföreställning, ”Peter Pan” är en hyllning till människans gränslösa fantasi och sagans kraft. Uppsättningen är ett samarbete med Malmöbaserade Moomsteatern, där skådespelare med funktionsvariationer arbetar på samma villkor som andra professionella skådespelare. Det blir den sista föreställningen som Kajsa Giertz regisserar under sin tid som teaterchef i Helsingborg.
Premiär på STORAN 19 november


ALLT SOM ÄR UNDERBART – livsbejakande monolog
”Allt som är underbart” handlar om en pojke som växer upp med en deprimerad mamma. Han bestämmer sig för att ge henne en present: en lista på allt som är underbart och värt att leva för. I takt med att han växer upp inser han vilken betydelse listan har för hans eget liv. Det är en varm och gripande monolog med humorn i centrum.
Nypremiär på LILLAN 19 november

ARTISTEN – teatermagi med extra allt
”Artisten” är en spännande, humoristisk, rörande och interaktiv föreställning för förskolebarn. Den är full av förtrollande överraskningar. På scen står Jan Unestam, en av Sveriges främsta cirkusartister. Föreställningen är en samproduktion mellan Helsingborgs stadsteater och Malmö stadsteater.
Premiär på FOAJÉSCENEN 13 januari

ATT SKILJAS – rapp och rolig relationspjäs
Under ett midsommarfirande råkar Karin få syn på ett avslöjande mejl från en annan kvinna i makens dator. Det som skulle bli några trevliga och avslappnade semesterdagar förvandlas till en storm av känslor, anklagelser och tvivel. Mia Törnqvists tonsäkra relationspjäs ”Att skiljas” får urpremiär i Helsingborg. 
Premiär på LILLAN 11 februari

TYSTA MARIA – en berättelse full av spänning, energi och kvinnokraft
Efter publiksuccén ”Äppelkriget” är manusförfattaren och regissören Annika Kofoed tillbaka med en ny, storslagen berättelse med djupa rötter i Helsingborgs historia. ”Tysta Maria” är en fartfylld och rockig musikal om en tid som formades av starka, kreativa kvinnor, men som knappt nämns i historieböckerna.
Premiär på STORAN 25 februari

Foto Markus Gårder.

KAMELIADAMEN – romanklassiker i queer dräkt
När fotbollsfarsan Andreas träffar dragqueenen Marcus är det som om blixten slår ner från en klar himmel. De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och lämna fru och barn. Sunil Munshis dramatisering är en modern och samtida tolkning av romanklassikern ”Kameliadamen”. Uppsättningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Helsingborgs stadsteater.
Premiär på LILLAN 13 april

EVIGT UNG – en musikteaterföreställning full av rock’n’roll och humor
Året är 2050 och Helsingborgs stadsteater har byggts om till ett omsorgsboende dit teaterns skådespelare flyttat. De närmar sig 90-årsåldern och den jämngrå vardagen bryts bara när vårdpersonalen stämmer upp i någon enstaka Gullan Bornemark-visa. En dag får seniorerna nog, med musiken de älskar gör de revolt och framförallt gör de upp med självaste döden.
Nypremiär på STORAN 22 april

Biljetterna till samtliga föreställningar är släppta. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2022.

0 Kommentera