Foto: Lamia Karic.

Musik-kollektivet som blev kulturhub - So&Such fyller tre år

09:48 17 Jan 2019

Efter att ha existerat i tre år känns det som att alla vill ha något att göra med kollektivet So&Such. 

Spår av nyårsfesten syns i So&Suchs studio. Det hänger silversiffror i taket och en av kollektivets medlemmar kramar mig välkommen samtidigt som han önskar mig god fortsättning. 2019 är året då kollektivet fyller tre år. Det hela ska firas med en fest, där många av dem de samarbetat med genom åren kommer att gästa scenen. 
– Det kommer väl vara lite som det har varit genom de här tre åren, lite kaosigt, förklarar Amel Suljevic. 

Trots att So&Such egentligen består av sju medlemmar är det bara tre, Julia Nygren, Elvis Suljevic och Amel Suljevic, som sitter i den rött LED-utsmyckade källarlokalen.
– Det är så här vi får det att fungera. Man lägger den tid man har råd att lägga. Ibland är det bara vi tre som kan dyka upp och det är fine, andra tillfällen är vi alla med, säger Amel och fortsätter:
– Det kommer alltid vara olika och det har vi börjat acceptera. 

Det som från en början var ett renodlat musikkollektiv, med fokus på beat-baserad musik såsom hiphop, r’n’b och soul med elektroniska inslag, har under det senaste året utvecklats till vad de själva kallar en hub för kultur. Målet har sedan start varit att skapa en plattform där producenter och artister fick spela samt släppa den musik de själva vill. 
– Vi arrangerar fester och samtal vid sidan av själva musikdelen, säger Amel. 
– Det har blivit så mycket mer och handlar nu om att inkludera andra aktörer i vår stad. Självklart är vi ett musikkollektiv men musik kan innefatta så mycket andra grejer, fortsätter han. 

Vad kan det vara för saker? 
–  Det har kommit in andra personer i kollektivet, till exempel du och jag, säger Julia och syftar på Amel, – vi producerar ingen musik själva men har hittat andra sätt att arbete med So&Such som inte är via själva skapandet av musiken.
– De har till exempel utformat Pass the aux, en kväll där producenter får visa osläppt material, och Friends&such, säger Elvis. 

Konceptet Friends&such introducerades på sociala medier i höstas. Konceptet är ett sätt för kollektivet att belysa artister som de anser inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet genom att göra små intervjuer med dem som publiceras på Instagram. 
– Det är projekt som vi har dragit igång för att pusha So&Such framåt, säger Amel
– Samtidigt är det inte jätteviktigt för oss att nå ut till en bred massa, desto viktigare är det dock att de som redan vet vilka vi är blir påminda om att vi fortfarande existerar, fyller Julia i.

Medan Julia och Amel är de två som arbetar bakom kulisserna är Elvis en av de mest dragande producenterna i kollektivet. Det var även han som tillsammans med Murat Dal och Ezana Mussie drog igång So&Such för tre år sedan. 
– Från början ansåg vi att det inte fanns någon scen för den typ av musik vi sysslar med. Vi ville ha en arena där vi kunde släppa egen musik, men även en plattform där vi kunde spela sådan musik vi lyssnar på hemma och gör själva, förklarar han, och fortsätter: 
– Musiken är min största kärlek just nu, så all min tid lägger jag på att vara i studion.

Trots att ingen av de sju medlemmarna arbetar heltid med So&Such ser framtiden ljus ut för kollektivet. En av anledningarna till det ser de själva som faktumet att de inte har det som sin huvudsakliga sysselsättning. 
Vi har inte det här på heltid utan det här är vår hobby. Om det skulle bli en business så skulle det börja skava mer för då handlar det om pengar och jobb på ett annat sätt, förklarar Julia. 
– Jag tror också att det är skitbra att det är så jävla luddigt kring vilka som är med och vad vi gör. Det är liksom inte utstuderat eller strategiskt utan vi är bara ett crew. Så fort det finns en plan så kommer folk börja bråka kring vad som gäller, säger Amel. 

So&Such består utav Elvis Suljevic, Amel Suljevic, Julia Nygren, Murat Dal, Malte Leander, Elias Wirtén och David Maxe. De samarbetar bland annat med Skander, Madi Banja, Erik Lundin, Sammy & Johnny Bennett och Sanna Rahimic.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!