Musik bakom kameran

Redaktion 09:34 14 Nov 2022

Om du har sett ett foto på en svensk artist de senaste åren är det inte en högoddsare att Yoye Lapogian har stått bakom kameran. 

Under hösten ser vi duo Norlie & KKV i långköraren Så mycket bättre, så det kom inte direkt som en överraskning att det blir turné våren 2023. För fotot till turnéaffischen står musikfotografen Yoye Lapogian, och vi bad honom visa upp några fler av sina alster. 
– Charmen med att plåta artister, är för mig, att artister generellt är väldigt kreativt lagda och vågar ta ut svängarna. De vågar ta för sig och är inte rädda för att uttrycka sig på sitt individuella sätt. Artister är inte speciellt låsta i förutbestämda idéer, och det både underlättar för mig, men framhäver också artistens personlighet när jag plåtar. Många artister som jag jobbar med är med på att hellre få fram en känsla i bildens uttryck snarare än att det måste bli en fin, perfekt bild.

Vad är det svåraste med att plåta just artister? 
– Vissa artister kan känna att de vill få till en perfekt och nästintill polerad bild. Det kan hindra min kreativitet då även artisterna som jag plåtar också har väldigt mycket att säga till om. Men det är också en del av charmen, just att alla är så otroligt olika. Man måste ha ett samspel, ett samspel som nödvändigtvis inte krävs när man plåtar fashion med modeller.

Hur mycket är planerat på förhand och hur stor del är art by accident? 
– Det är väldigt olika och varierar från jobb till jobb. Ett exempel är den senaste plåtningen jag hade strax innan jag skulle flyga utomlands på jobb. Sonny och Kim (Norlie & KKV) hörde av sig med en förfrågan för deras kommande singel, med en väldigt kort deadline. Under den plåtningen gick vi enbart på känsla och energi. Andra gånger kan man ses veckor i förväg och sätter ett tema, en mood board, planerar looks och så vidare. Jag personligen gillar när det finns spelrum för kreativitet på plåtningsdag. Att man inte är helt låst med vad man vill göra så att man inte missar den kreativa, lekfulla delen som ofta blir bra på bild.

Vad har du för bakgrund och vad fick dig att plocka upp kameran?
– Det började med att jag fick en tjänst på en fotostudio i Stockholm som heter James & Perra Studio. Jag blev kvar i sex år. Där lärde jag mig väldigt mycket kring foto och dess utrustning, vilket jag är extremt tacksam över idag. Under denna period snöade jag in mig på analogt foto och byggde upp ett mörkrum tillsammans med en nära vän. Sedan dess har jag alltid haft med mig en kamera vart jag än går. Sex år senare började jag jobba som en frilansande fotografassistent och har fått jobba med väldigt många olika fotografer och fått resa världen runt, alltid med en kamera till hands. Nu jobbar jag som fotograf på heltid och fotar allt ifrån mode till reklam, men framför allt artister.

Hur skulle du beskriva din stil? 
– Jag skulle nog beskriva min stil som rå, naken & ärlig - men samtidigt smickrande. Jag vill alltid försöka förmedla en känsla i bilderna och väcka nyfikenhet hos betraktaren. På sistone har jag även försökt gå tillbaka till att fota mer analogt, så mycket som det går. Det blir lite mer "rock n roll" och man får lita på sin magkänsla när man känner att bilden sitter. Min ambition är att fånga ett ögonblick som gemene man vill hänga på väggen.Tove Lo och Icona Pop

Los Angeles 2017
Behind the scenes för musikvideoinspelning för Bitches Remix feat. Icona Pop, Charlie XCX och Cyberalma.


Ludde och Dante

Los Angeles 2020
Från en fotografering vi hade för Hov1 i Los Angeles.

Lamix
Stockholm 2021
Fotografering för singelomslag och pressbilder i Stockholm.


Benjamin Ingrosso
Stockholm 2022
Behind the scenes fotografering för Norlie & KKV och Benjamins singel Som ett minne blott. 


Icona Pop
Stockholm 2020
Singelomslag för Feels in my body fotograferat på Grand Hôtel.


Norlie & KKV 
Stockholm 2021
Singelomslag för Ringar på vattnet, plåtat på Sonnys lantställe. 

TURNÉPLAN NORLIE & KKV 2023 

27/1 Malmö, Slagthuset 
28/1 Helsingborg, SEA U 
1/2 Stockholm, Cirkus 
10/2 Vara konserthus
11/2 Örebro, Conventum 
16/2 Norrköping, Flygeln
17/2 Göteborg, Stora teatern

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!