Motion för att avskaffa danstillståndet

09:55 20 Nov 2014

Foto: Sara P Borgström, från dansföreställningen Girls Will Make You Blush.

För bara några veckor sedan dömdes två krogägare i Uppsala till böter för att ha arrangerat dans på sin krog utan att ha danstillstånd. Nu har riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) med flera lämnat in en motion till riksdagen om den hårt kritiserade ordningslagens avskaffande.

I exemplet ovan dömdes krögarna till 5000 kronor i böter, även om polismannen påpekade att det var "trevlig stämning" på krogen vid tillfället för dansen. Lagen, en del av den allmänna ordningslagen, innebär nämligen att om gästerna på en bar utan danstillstånd börjar dansa, måste krögaren ingripa och avbryta dansen. Annars riskerar ägaren böter och i värsta fall indraget alkoholtillstånd.

Danstillståndet infördes som en reaktion på det så kallade "dansbaneeländet", då man ansåg att aktiviteten var skadlig för ungdomars moral. (Aktuellt!) Det har sedan dess varit hårt kritiserat bland såväl krögare som klubbarrangörer, och demonstrationer mot detsamma har regelbundet arrangerats. Liknande motioner har lämnats in till Riksdagen flera gånger tidigare men då fått avslag. 

Fotnot: I Stockholm har knappt 10% av stadens krogar ett giltigt danstillstånd. 

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!